Un vehicul al autorităților române, sechestrat în Republica Moldova. În mașină se afla președintele ADR

În mașină se afla președintele ADR, care a fost oprit la graniță, în timp ce mergea într-o vizită oficială la Chișinău. La scurt timp după eveniment, acesta a explicat că problema a apărut deoarece vehiculul era transferat între mai multe autorități de la București, fără ca actele să fie terminate.

„Nu este furată de către statul român, Doamne ferește! Este o mașină cu atribuție în sistemul de informații, care nu au fost finalizate, procesate. Seria mașinii figurează într-un sistem internațional cu alerte. (…) Am solicitat să mi se permită deplasarea până în capitala Republicii Moldova, Chișinău, să participăm la evenimentul guvernamental, și ulterior să o predau pentru a nu îngreuna misiunea diplomatică”, a declarat Dragoș-Cristian Vlad, conform digi24.ro

De asemenea, președintele ADR a spus că s-a întors cu autopersonalul, iar mașina respectivă se află în Republica Moldova, la organele statului, respectiv în așteptarea clarificării între statul român și italian pe structurile responsabile.

Informațiile transmise de Autoritatea pentru Digitalizarea României

De asemenea, Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a transmis un comunicat, în care a explicat că autoturismul respectiv a trecut în patrimoniul ADR în anul 2020, ca urmare a înființării Autorității și a preluării patrimoniului instituțiilor anterioare acesteia.

„Echipa Autorității pentru Digitalizarea României (ADR) a participat, în cadrul delegației conduse de ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, la vizita de lucru oficială la Chișinău, la invitația vicepremierului pentru digitalizare al Republicii Moldova.

La graniță, ne-am confruntat cu o situație inedită și neplăcută: unul dintre autovehiculele delegației române, aflat în patrimoniul ADR, a fost verificat, respectiv ne-a fost comunicată informarea apărută în sistemul informatic.

Autoturismul respectiv a trecut în patrimoniul ADR în anul 2020, ca urmare a înființării Autorității și a preluării patrimoniului instituțiilor anterioare acesteia. Trecerea în patrimoniul ADR s-a realizat pe baza unui proces verbal de predare-primire încheiat cu Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, care la rândul său recepționase autoturismul de la Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI), odată cu desființarea acestuia din urmă.

MCSI a primit autoturismul, cu titlu gratuit, tot de la o instituție publică, Ministerul Finanțelor, prin Agenția Națională pentru Administrare Fiscală (ANAF), în patrimoniul căruia intrase ca urmare a unei decizii definitive a instanței, în 2017, ce a presupus confiscarea autoturismului. ANAF are în vigoare o procedură prin care furnizează instituțiilor publice, spre folosință, bunuri rezultate ca urmare a executărilor silite și confiscărilor.

Din anul 2010, autovehiculul a fost înmatriculat de mai multe ori în România, fiind preluat de către ADR în luna mai a anului 2020 și folosit ca mașină de serviciu până în prezent. ADR, al patrulea posesor instituțional al mașinii, nu avea cunoștință despre faptul că autoturismul figurează într-o bază de date internațională a instituțiilor de ordine publică.

Așadar, în acest moment, autoturismul trece prin procedurile legale cerute de această alertă internațională. Această situație confirmă necesitatea nevoii de interoperabilitate între bazele de date. În acest sens, anul acesta a fost aprobată legea care vizează construirea Platformei Naționale de Interoperabilitate, care creează cadrul legal pentru interoperabilitatea bazelor de date ale tuturor instituțiilor statului român.

De asemenea, menționăm faptul că, în anul 2023, ADR va finaliza proiectul Sistem de interoperabilitate tehnologică cu statele membre UE (SITUE), un proiect care va facilita interconectarea bazelor de date gestionate de statul român cu cele ale statelor membre UE. Astfel, nu ne vom mai confrunta cu asemenea situații, care derivă din lipsa digitalizării și a interoperabilității”, a scris ADR în comunicat.