Cutremur în PNL după ce primarul Iașiului, Mihai Chirica, primește o lovitură fără precedent. Judecătorii Completului de Cameră Preliminară ai Tribunalului Iași au decis începerea judecății pe fond în dosarul Skoda, decizia fiind definitivă.

Mihai Chirica riscă 7 de ani de închisoare

De menționat este faptul că începrea judecății vine la un an distanță după ce edilul a fost trimis în judecată. Astfel, conform ultimelor informații, liberalul riscă șapte de ani de închisoare.

În ceea ce privește acuzațile aduse, Mihai Chirica, primarul Iaşiului nu este singurul. Alături de el mai sunt mplicați Dumitru Tomorug, Eugen Chisca și Gheorghe Nichita, care sunt acuzați de abuz în serviciu, prejudiciul fiind de 500.000 lei.

În același timp, instanța a apreciat că rechizitoriul este legal, probele au fost administrate corect, urmând a pronunța o sentință de condamnare sau achitare la finalul cercetării judecătorești, informează 7iași.ro.

”În baza art. 347 Cod procedură penală raportat la art. 4251 alin. 7 pct. 1 lit. b) Cod procedură penală, respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de: inculpat CHIRICA MIHAI, inculpat CHIŞCĂ COSTICĂ-EUGEN, inculpat FLORESCU DOINA, inculpat NICHITA GHEORGHE, inculpat TOMORUG PETRU-DUMITRU, persoana vătămată Unitatea Administrativ Teritorială- Mun. Iaşi împotriva încheierii nr. 448/a1 din data de 11.06.2021 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară de la Judecătoria Iaşi în dosarul nr. 1803/245/2021/a1, încheiere pe care o menţine. În baza art.275 alin.2 Cod procedură penală, obligă pe fiecare contestator să plătească statului suma de 500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Ia act că inculpaţii au fost asistaţi de avocaţi aleşi. Definitivă. Soluţionată în camera de consiliu şi pronunţată azi, 27.01.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în minuta instanței, prezentată de romaniatv.net.

Mihai Chirica, despre perchezițiile DNA

Pe de altă parte, primarul Iașiului neagă acuzațiile aduse. Deși miercuri dimineață procurorii DNA Iași au efectuat efectuează cinci percheziţii, două dintre ele la Primăria Iaşi şi Poliţia Locală, într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate corupţiei comise în cursul anului 2018, edilul susține altceva.

„Ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii în cinci locaţii, dintre care două sunt birouri ale unor instituţii publice din municipiul Iaşi”, se menţionează într-un comunicat de presă al DNA.

Mihai Chirica a declarat ulterior însă că nu este vorba despre dosarul în care este implicat. Liberalul declara că procurori din cadrul DNA Iaşi au venit la sediul Primăriei pentru a ridica unele documente emise începând cu anul 2012 de la diferite servicii ale municipalităţii.

Totodată, edilul mai declara în urmă cu două zile că la momentul efectuării perchezițiilor, el se află la Bucureşti cu viceprimarul Daniel Juravle, unde au programate mai multe întâlniri la Guvern pentru proiectele oraşului.

O reacție în acest sens a venit ulterior și de la reprezentanţii municipalităţii Iaşi. Aceștia au anunţat că au fost finalizate verificările efectuate în cursul acestei zile de procurorii DNA,  subliniind faptul că primarul Mihai Chirica nu are nicio calitate în acest dosar „în acest moment”.

Mai exact, într-un comunicat transmis de Biroul de Presă al Primăriei Iaşi se menționează faptul că instituţiile statului au fost sesizate încă de la începutul acestui an la iniţiativa primarului Chirica, privind acest caz.

În același timp, comunicatul menţionat anterior mai arată că primarul nu are nicio calitate în acest dosar, infirmând astfel informaţiile apărute în spaţiul public.