Totodată, Dacian Cioloş consideră că desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) nu trebuie făcută „de dragul altora”, el susţinând că propunerea ministrului Justiţiei cu privire la viitorul secţiei elimină rolul DNA şi al DIICOT.

Dacian Cioloş: Noi nu avem nevoie, în România, de un instrument care să intimideze magistraţii

„Desfiinţarea Secţiei speciale nu o facem de dragul altora. Noi nu avem nevoie, în România, de un instrument care să intimideze magistraţii. Magistraţii trebuie să fie lăsaţi să-şi facă treaba, pe de o parte, când fac greşeli trebuie să fie pedepsiţi, ca orice cetăţean european, şi trebuie să aibă dreptul şi la apărare și la acuzare, ca orice cetăţean european.

Nu trebuie să facem o categorie separată în niciun fel. Cazurile de corupţie, din punctul nostru de vedere, ar trebui să fie în responsabilitatea DNA, că de-aia am făcut această secţie pentru cercetarea corupţiei, celelalte cazuri asimilate crimei organizate sau riscului de terorism – la DIICOT şi cu tot ce are DIICOT-ul în responsabilitate şi celelalte – procuraturii.

Aşa cum e proiectul acuma prezentat de ministrul Predoiu, practic elimină rolul DNA-ului şi elimină rolul DIICOT-ului atunci când vorbim de magistraţi, care rămân în continuare, cu acest proiect de lege, o categorie separată. Deci folosim în continuare pârghii ca să intimidăm, pentru că le arătăm pisica, printr-o procedură specială pentru magistraţi”, a declarat Dacian Cioloş, miercuri seară, la TVR.

De asemenea, Dacian Cioloş a catalogat schimbările propuse cu privire la SIIJ drept „o mutare de sub o siglă sub o altă siglă” şi nu o desfiinţare de facto, arătând că în acest context „există un risc major” ca aceste schimbări să afecteze decizia cu privire la intrarea României în spaţiul Schengen.

Ce a spus ministrul Justiției?

Săptămâna trecută, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a lansat, în dezbatere publică, proiectul de lege privind desființarea SIIJ. Astfel, noul organism va intra în subordinea Parchetului General. De asemenea, cei 43 de procurori care vor face parte din noua Secție vor fi desemnați de către plenul CSM.

„Noua secție va fi construită pe modul Parchetului European și va respecta toate recomandările venite de la nivel european. M-am consultat, inclusiv aseară a avut loc o ședință a coaliției și a fost aprobat de către șefii de partide care au participat la ședință”, a precizat Cătălin Predoiu.