Co-președintele USR-PLUS, Dacian Cioloș susține că partidul din care face parte ar putea să iasă de la guvernare, în cazul în care partenerii de coaliție nu înțeleg să accelereze reformele asumate în campanie electorală.

În același timp, acesta a mai subliniat faptul că USR PLUS nu poate accepta un statut de „juniori la guvernare”. „Noi am intrat la guvernare ca sa guvernam, iar a guverna înseamnă să ne asumăm reformele”, a spus Cioloș.

„În ce ne privește, politic suntem gata să ne asumăm tot ce am promis. Noi n-am făcut promisiuni degaba, nu acceptăm statut de juniori la guvernare, trebie să livrăm ceea ce ne-am asumat în campania electorală”, a spus Cioloș.

Totodată, acesta a mai vorbit și despre congresul USR-PLUS care urmează să fie organizat toamnă, pentru desemnarea unei conduceri unice de partid. Potrivit acestuia, în acel moment va avea loc o evaluare internă a tuturor ministerelor, urmând să se ia atunci unele decizii.

USR-PLUS nu poate aștepta încă trei ani

Legat de reformele promise, co-președintele USR PLUS a precizat că formațiunea sa nu poate aștepta până în 2024 pentru a realiza că reformele promise nu s-au realizat.

El a amintit și de pensiile speciale, unde se bate pasul pe loc fără a exista vreo atitudine din fața liberalilor în legătură cu acest subiect.

„Noi ne facem în toamnă propria evaluare, și nu doar a ministerelor USR- PLUS, ci a tuturor ministerelor. Vom evalua fiecare ministru , felul în care a performat echipa trimisă la guvern. Din păcate, reformele nu au avansat cum ne-am fi dorit. De exemplu, reforma din administrația publică, prin depolitizarea ei – organizarea de concursuri pentru posturile de conducere, claritate în cariera și evoluția profesională pentru cei care lucreaza în sistem, fară proptelele și sinecurile politice cu care ne-am obișnuit.

Profesionalizarea și digitalizarea sunt elementele fără de care nu avem cum să facem reforme eficiente în sănătate, educație sau în alte domenii care țin de dezvoltarea sistemului. Cu pensiile speciale batem pasul pe loc, nu simt apetit din partea colegilor de coaliție pentru a lua o decizie. Noi am tot insistat să luăm în discuție tema.

Chiar există un grup de lucru în aceast sens, dar discuțiile nu au avansat deloc, nu s-au întâlnit colegii. În ce ne privește, noi vom avansa cu această temă, USR PLUS își va face temele și venim noi cu propuneri concrete despre cum putem rezolva pensiile speciale. Au mai fost reacții din partea colegilor de coaliție, cum că nu putem face propuneri care să fie atacate la Curtea Constituțională, dar eu cred că dacă chiar vrem soluții se pot găsi”, a comentat Cioloș.

În ceea ce privește desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) Cioloș susține că USR-PLUS nu va renunța acest aspect. El a adăugat că există argumente politice puternice care susțin faptul că aceasta trebuie desființată.

„Ministrul Stelian Ion a făcut deja câteva propuneri, o să le mai discutăm. Sunt mai multe soluții, iar până în toamnă trebuie să găsim o formulă. Nu trebuie decât să ne aliniem la ceea ce se spune și la nivel european, cum că această Secție specială nu ajută ci împiedică buna funcționare a justiției. Deci, nu e ca și cum existența acestei Secții Speciale ne nemulțumește pe noi, ci sunt argumente puternice pntru care ea trebuie desființată”, a spus Cioloș, în emisiune la Digi24.ro