Germania a doborât recordul de infecții zilnice joi, cu peste 30.000 de cazuri noi. Cu o zi înainte, ea înregistrase 950 de decese, din nou un număr niciodată atins. 83% din paturile de terapie intensivă sunt ocupate, potrivit Institutului Robert Koch (RKI).

Lăudat în primăvară pentru flexibilitatea sa, sistemul federal german este arătat cu degetul.

Partizană a unei linii dure, Angela Merkel nu are puterea de a impune măsuri în cele 16 state regionale, în timpul negocierilor lor regulate, conform lalibre.be

Situaţia s-a deteriorat la sfârșitul lunii octombrie

Potrivit factorilor de decizie, situaţia s-a deteriorat la sfârșitul lunii octombrie, când regiunile s-au ridicat împotriva guvernului federal, care dorea atunci o întărire a măsurilor. Experții pledau pentru o „închidere dură” de trei săptămâni în noiembrie pentru a menține rata infecției sub 50 la 100.000 de locuitori.

Autoritățile sanitare, susținute de dna Merkel, doreau să reducă cât mai mult posibil contactul dintre tineri sau să izoleze persoanele cu răceli.

Dar multe landuri, nerăbdătoare să-și vadă economia redresându-se și îngrijorate de ascensiunea mișcării anti-mască, au refuzat. Instanțele au anulat, de asemenea, restricțiile de cazare și de călătorie pentru turiști în timpul concediilor din toamnă, complicând şi mai mult lucrurile.

Cancelarul, a cărui popularitate este la apogeu, s-a declarat atunci „nemulțumit”, dar nu a putut impune nimic.

S-a pierdut astfel timp prețios. „Aceasta este, fără îndoială, cea mai mare greșeală politică a anului”, se lamenta, sâmbăta trecută, săptămânalul „Der Spiegel”.

În ciuda închiderii barurilor, a restaurantelor și locurilor culturale, doar șase landuri au văzut efectul acestor măsuri pe parcursul a șapte zile cu o scădere a cazurilor înregistrată pe 2 noiembrie.

Adesea caricaturizați ca popor disciplinat, germanii întâmpină cele mai mari dificultăţi în încercarea lor de a reproduce eforturile depuse în primăvară. Standurile de vin fiert, o tradiție de dinainte de sărbători, atrag mulțimi compacte pe străzi.

Închiderile restaurantelor și ale barurilor au fost evitate graţie livrărilor la domiciliu, ceea ce le permite clienților să consume cu „contacte”.

„În timpul închiderii din primăvară, am redus contactele cu 63%. Pentru moment, am reușit să reducem contactele doar cu 43%, ceea ce pur și simplu nu este suficient”, rezumă virusologul Christian Drosten. RKI estimează o reducere efectivă a contactelor la 60%.

Aplicația anti-Covid își arată limitele

Aplicația anti-Covid își arată limitele. Ea a fost descărcată de 23,5 milioane de persoane, dar mai puțin de jumătate dintre utilizatorii pozitivi au declarat că sunt contagioși.

Situația este deosebit de dramatică în regiunile fostei Germanii de Est, în special în Saxonia și Turingia, ale căror rate de infectare au ajuns joi la 407 și, respectiv, 255, peste media federală (179,2).

În afară de districtul bavarez Regen, cel mai afectat din Germania, localitățile în care virusul este cel mai activ, precum Görlitz sau Bautzen, sunt toate în Saxonia. Rata lor de incidență este mai mare de 600 la 100.000 de locuitori.

După ce a criticat „isteria” guvernului, liderul conservator al Saxoniei, Michael Kretschmer, a trebuit să admită că pandemia a fost „subestimată” și a impus restricții în caz de dezastru.

Coincidență sau corelație, această regiune se caracterizează prin dinamismul mișcării anti-mască și înrădăcinarea extremei drepte.

„Din păcate, vedem din ce în ce mai multe cazuri în căminele de bătrâni”, deplânge președintele RKI, Lothar Wieler.

Numai în orașul Berlin, numărul rezidenților care au dat rezultate pozitive s-a dublat de la jumătatea lunii noiembrie, depășind 2.000 de cazuri, potrivit Senatului capitalei.

Această situație afectează numărul deceselor, care în Germania depășește 24.000. 87,2% dintre persoanele care au murit din cauza COVID-19 aveau peste 69 de ani, potrivit institutului Statista.

În toată țara, unitățile sunt alarmate de lipsa de personal, care nu permite testarea rapidă și izolarea pensionarilor și a personalului de îngrijire. Doar 17% din personalul de asistență medicală consideră suficiente măsurile de screening care le sunt destinate, potrivit federației Diaconie.