O lege controversată, aprobată de miniștrii de mediu din UE

Miniștrii de mediu din Uniunea Europeană au aprobat luni o lege controversată care urmărește să readucă habitatele la starea lor naturală. Legea privind refacerea naturii are ca scop reîmpădurirea, refacerea mlaștinilor și readucerea râurilor la starea lor naturală, transmite Deutsche Welle.

Legea s-a dovedit a fi controversată, din cauza îngrijorărilor legate de restricțiile severe care ar putea fi impuse fermierilor. Ea a fost adoptată de Parlamentul European la începutul anului.

Miniștrii mediului din statele membre ale UE au sprijinit această politică în cadrul unei reuniuni la Luxemburg, ceea ce înseamnă că acum poate fi transformată în lege.

„Suntem încă pe drumul cel bun pentru a inversa tendința de pierdere a biodiversității, haideți să începem acum să lucrăm împreună și să arătăm că UE este în continuare lider”, a declarat comisarul pentru mediu, Virginijus Sinkevicius, pe X.

Scandal în Austria pe tema acestei legi

Ministrul mediului din Austria, Leonore Gewessler, din partea Verzilor, a mers împotriva partenerilor săi de coaliție conservatori, angajându-se să susțină această politică – oferindu-i majoritatea necesară pentru a fi adoptată.

„Știu că mă voi confrunta cu opoziție în Austria în această privință, dar sunt convinsă că este momentul să adoptăm această lege”, a declarat Gewessler reporterilor.

Gewessler a numit-o „o victorie pentru natură” într-o postare pe platforma de socializare X, fostul Twitter.

Luni, cancelarul austriac de centru-dreapta, Karl Nehammer, a declarat că a fost „ilegal” din partea ministrului său pentru climă să voteze în favoarea legii de restaurare a naturii.

„Austria ar trebui să își mențină votul deja convenit” împotriva legii, a declarat biroul lui Nehammer.

Aseară, cancelarul federal Karl Nehammer a informat președinția belgiană a Consiliului (UE) că aprobarea dată de ministrul federal Gewessler ar fi ilegală.

Gewessler ar urma să fie acționată în justiție pentru decizia sa

În plus, ministrul austriac al mediului, Leonore Gewessler, se confruntă cu o acțiune în justiție din partea Partidului Popular Austriac (ÖVP), aflat la guvernare, pentru că a susținut noua lege a Uniunii Europene privind restaurarea naturii.

Secretarul general al ÖVP, Christian Stocker, a declarat că Gewessler, membră a Partidului Verzilor din Austria, va fi acuzată de abuz de putere, argumentând că aceasta a încălcat în mod deliberat legea constituțională prin votul pentru legea UE.

ÖVP este partidul cel mai mare într-o coaliție cu Verzii din Austria.

„Leonore Gewessler se plasează deasupra Constituției, deoarece nu poate acționa în conformitate cu legea din cauza ideologiei sale verzi”, a declarat Stocker.

Partidul conservator ÖVP susține că Gewessler este legată de o obiecție la lege ridicată de landurile austriece. Gewessler consideră că acest veto nu mai este valabil.