Un cutremur major în estul Turciei a ucis cel puţin 21 persoane şi rănit peste 1000, a anunţat sâmbătă agenţia de presă de stat Anadolu, citând agenţia pentru managementul dezastrelor AFAD, transmite DPA.

Cel puţin 15 persoane au fost ucise în provincia Elazig şi patru în cea vecină Malatya, potrivit AFAD. Anadolu raportase anterior că cinci persoane au murit în Malatya, citându-l pe ministrul de Interne Suleyman Soylu. AFAD anunţase iniţial că seismul a avut o magnitudine de 6,8. Centrul turc de control al cutremurelor Kandilli a anunţat la scurt timp o magnitudine de 6,5, potrivit Anadolu. Peste 100 de replici au fost resimţite cu magnitudini cuprinse între 2,7 şi 5,4.

Epicentrul cutremurului din Turcia a fost localizat în districtul Sivrice din oraşul Elazig.

Soylu a spus că unele clădiri din centrul oraşului au fost deteriorate, adăugând că localităţi din mediul rural ar fi putut suferi de asemenea daune. Potrivit ziarului Daily Sabah, cutremurul a fost resimţit de asemenea în provinciile vecine, potrivit Agerpres.

Mai mulţi miniştri, la faţa locului; preşedintele Erdogan încearcă să liniştească populaţia

Semiluna Roşie turcă a trimis echipe de salvare în zonele lovite de cutremur şi ministrul apărării turc Hulusi Akar a declarat că armata este gata să ajute dacă este necesar, a raportat Anadolu.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că toate măsurile vor fi luate pentru a asigura siguranţa persoanelor aflate în risc, potrivit mass-media de stat. Pe Twitter, Erdogan a anunţat că a trimis mai mulţi miniştri în regiune, inclusiv Soylu şi ministrul Sănătăţii Fahrettin Koca.

Pe reţelele de socializare, mulţi oameni şi-au exprimat şocul, printre aceştia Joseph Borrell, şeful politicii externe a UE, precum şi fotbalistul Mesut Oezil, care s-a născut în Germania din părinţi turci.

Turcia este în special predispusă la cutremure. Unul dintre cele mai mortale s-a produs în 1999 şi a avut magnitudinea de 7,6. La acel moment, epicentrul a fost în Golcuk la sud-est de Istanbul. S-au înregistrat zeci de mii de răniţi şi morţi.