A fost cutremur puternic cu puţin timp în urmă. Seismul a avut 5,5 grade

A fost cutremur în această seară! Totul a avut loc puţin după ora 18:00, ora României. Mai exact la 18:05.

Potrivit datelor seismologilor, cutremurul a avut loc în nord-vestul regiunii Kashmir din Pakistan.

Centrul German de Cercetare pentru Geoştiinţe (GFZ) a transmis că seismul a avut o magnitudine de 5,5 grade pe Richter. Epicentrul acestui cutremur a fost înregistrat la numai 10 km adâncime.

Seismul puternic de luni, 19 februarie, a fost resimţit la 52 kilometri nord de Srinagar, în Kashmirul indian. Datele au fost transmis de către agenţia de presă Reuters.

Până la acest moment, nu se cunoaşte dacă acest seism a provocat daune materiale. Nu sunt informaţii nici despre eventuale pierderi de vieţi omeneşti.

cutremur, seism
Seism în Pakistan / SURSA FOTO: Dreamstime

Două cutremure, tot astăzi, aproape de România

Tot luni, 19 februarie, au avut loc două cutremure şi mai aproape de casă.

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului din România, este vorba despre un seism în Grecia şi altul în Bosnia Herţegovina.

Primul a fost cel înregistrat în Grecia, în Arhipelagul Dodecanez. Mişcarea telurică a avut loc la ora 03:25, ora locală a României. A fost vorba despre un cutremur mediu cu magnitudinea de 4,2 grade, înregistrat la adâncimea de 10 km.

Cel de-al doilea seism de astăzi a fost în Bosnia Herţegovina. În ziua de 19 Februarie 2024 la ora 10:22:04 (ora locală a României) s-a produs un cutremur slab cu magnitudinea ml 3,8, la adâncimea de 10 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe, potrivit INFP:

  • 16 km N de Sarajevo,
  • 44 km SE de Zenica,
  • 64 km S de Tuzla,
  • 86 km NE de Mostar.

S-a împlinit un an de la cutremurele care au băgat groază în locuitorii din Târgu Jiu

Iar ţara noastră, acum câteva zile, a marcat un an de la cutremurele neobişnuite din zona Târgu Jiu, care au îngrozit zeci de mii de români.

„Acum un an, două cutremure cu magnitudinile locale (Ml) de 5,2, respectiv 5,7, au avut loc în județul Gorj, la câțiva km nord de Târgu Jiu, în zilele de 13 și 14 februarie 2023.

Seismele au fost resimțite în zona epicentrală cu intensitățile V, respectiv VI pe scara Mercalli, producând avarii minore și moderate la clădiri, în special la cele vechi (coșuri de fum prăbușite, țiglă și tencuială căzute, fisuri în pereții clădirilor, mașini avariate), și panică în rândul populației.

Sistemul de dublet seismic a prezentat cea mai intensă activitate seismică din zonă în perioada instrumentală”, au transmis cei de la INFP pe 13 februarie 2024.

Au fost atunci avarii la mai multe clădiri. Pe listă sunt sediile Primăriei Târgu Jiu și Prefecturii Gorj, biserici, școli și alte imobile. Şcoala din comuna Arcani, spre exemplu, nu mai poate fi refăcută. A fost demolată şi se construieşte alta în loc.