Potrivit datelor furnizate de U.S. Geological Survey (USGS), cutremurul s-a produs duminică în partea de sud a insulei Hawaii. Totodată, sursa citată precizează că nu există un avertisment de tsunami şi nici informaţii imediate despre existenţa unor pagube, transmite Reuters. 

Ulterior, USGS a mai conformat faptul că seismul s-a produs la o adâncime de 35 de kilometri şi a avut epicentrul la sud de Naalehu. De menționat este faptul că, în primă fază,  USGS anunţase iniţial o magnitudine de 6,1 grade pe scara Richter, iar cutremurele de această magnitudine pot provoca daune grave.

Totuși, până în prezent, sistemul american pentru avertizare nu a emis niciun avertisment de tsunami după acest seism.

Amintim faptul că un alt semism puternic s-a produs în cursul săptămânii trecute în Pakistan. Oficialii locali declarau după producerea seismului că del puţin 20 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 200 au fost rănite.

În ceea ce privește intensitatea aceastuia, oficialii locali au declarat că este vorba despre un cutremur cu magnitudinea 5,7 care s-a produs, joi dimineaţa, 7 octombrie, în sudul Pakistanului, în urma căruia. cel puţin 20 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 200 au fost rănite.

Cutremurele din ultima săptămână

″Primim informaţii că 20 de persoane au fost murit în urma cutremurului. Operaţiunile de salvare sunt în desfăşurare″⁣, a declarat pentru AFP ministrul de Interne al provinciei Baluchistan, Zia ullah Langau, adăugând că ″⁣peste 200 de persoane au fost rănite⁣. Multe persoane şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii clădirilor, a spus acesta. Printre morţi se află o femeie şi şase copii.

Cutremurul, cu magnitudinea 5,7 s-a produs la o adâncime de 20 km, vineri la 22:01 GMT (joi, ora locală 03:01), potrivit Institutului seismologic american.

Totodată, la câteva ore distanță, un alt cutremur puternic, cu o magnitudine de 6,1 grade pe scara Richter s-a produs în Tokyo. Cutremurul respectiv a fost înregistrat la ora 22:41 p.m. (13:41 GMT) și a avut un nivel de „5 plus”, pe scala seismică a Japoniei.

În acest context, Agenția de Meteorologie din Japonia (JMA) dclara că intensitatea respectivă ar putea provoca daune clădirilor și pene de curent, potrivit reuters.com. Totodată, sursa citată mai preciza că seismul a avut epicentrul în nord-vestul prefecturii Chiba, la est de capitala Tokyo.

De menționat este faptul că efectele cutremurului s-au resimțit. Astfel, circulaţia pe mai multe linii de tren de mare viteză a fost întreruptăa precizat postul de televiziune nipon NHK, care subliniază că nu există pericol de tsunami.

Pe de altă parte, nu au fost consemnate imediat persoane rănite sau daune, însă locuitorii au fost avertizaţi asupra riscului de producere a unor posibile replici.