Oamenii de știință de la Universitatea din Miami au descoperit că magma se acumulează sub vulcanul scut Mauna Loa din Hawaii. Acest lucru ar putea duce la un cutremur și o erupție catastrofală, relatează revista Nature, citată de usatodaynews.live.

Echipa de experți a studiat mișcarea suprafeței terestre, care a fost măsurată folosind radare geodezice prin satelit și stații GPS.

Ca rezultat, s-a dovedit că din 2014 până în 2020, aproximativ 0,11 kilometri cubi de magmă au pătruns în cavitatea scoarței terestre, formată după răcirea rocilor fierbinți. Formația a fost localizată la sud de caldeiră la o adâncime de 2,5-3 kilometri.

Avertisment de cutremur și erupții vulcanice în Hawaii 

În același timp, potrivit observațiilor, în 2015, acumularea de magmă s-a extins spre sud, unde presiunea rocii este mai mică. Doi ani mai târziu, în 2017, centrul de deformare a revenit la poziția sa anterioară. Anterior, astfel de schimbări în corpul magmatic sub Mauna Loa nu erau observate.

În plus, s-a înregistrat deplasarea suprafeței sub partea de est a vulcanului, situată de-a lungul defectului orizontal. Nu a fost detectată nicio mișcare pe partea de vest, ceea ce indică probabilitatea unui cutremur și a unei erupții vulcanice ulterioare în cazul unui influx suplimentar de magmă.

Anterior, din cauza consecințelor provocate de erupția vulcanului Nyiragongo din Republica Democrată Congo, 13 persoane au fost ucise. Acesta este și motivul pentru care echipa de experți trage un semnal de alarmă.