Cutremur puternic în Grecia! Ce magnitudine a avut și unde s-a localizat

Centrul German pentru Geoștiință informează că un seism puternic s-a produs vineri în centrul Greciei. Seismul a avut o magnitudine de 5,7 pe scara Riechter. În acelați timp, Institutul de Geodinamică din Atena a anunţat că epicentrul seismului a fost localizat la 16 km sud de oraşul Elassona din centrul Greciei şi s-a produs la o adâncime de 8,5 km.

Amintim că un alt cutremur puternic a lovit aceeași zonă săptămâna trecută, avariind grav sute de clădiri şi forţând locuitorii să-şi părăsească casele şi să se adăpostească temporar în corturile puse la dispoziţie de autorităţi.

Un alt cutremur a avut loc pe 3 martie

Un cutremur de magnitudinea 6,3, potrivit Institului american de geofizică USGS, a avut loc în apropiere de Larissa, un oraş situat în centrul Greciei, unde locuitori au ieşit în stradă, scrie presa locală, relatează AFP.

Seismul a fost resimţit în centrul şi nordul Greciei.

Potrivit unor prime informaţii ale Observatorului Geodinamic de la Atena, epicentrul cutremurului, potrivit estimării sale de magnitudinea 6, a fost localizat la 21 de kilometri sud de comuna Elassona, în apropiere de Larissa, şi la 350 de kilometri nord de Atena.

”Seismul a avut loc la adâncimea de zece kilometri. În consecinţă, vor avea loc replici importante”, a avertizat la postul de radio Skai seismologul grec Gerassimos Papadopoulos.

Cutremurele sunt frecvente în Grecia

Grecia, situată în sud-estul Europei, se află deasupra mai multor falii geologice, iar cutremurele sunt frecvente, mai ales în mare, cel mai adesea fără să facă victime.

Ultimul cutremur sângeros în Grecia, de magnitudinea 7, a avut loc la 30 octombrie 2020, în Marea Egee, între Insula greacă Samos şi oraşul Izmir, în vestul Turciei.

Doi adolescenţi au murit atunci pe Insula greacă Samos, iar în Turcia cutremurul s-a soldat cu 114 morţi şi 1.035 de răniţi.