Vladimir Putin a decis simplificarea procedurii de acordare a cetățeniei ruse locuitorilor din regiunile separatiste Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, relatează Reuters.

Această acțiune a stârnit revolta Statelor Unite. Oficialii susțin că în acest fel Rusia intensifică asaltul asupra suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.

„Rusia, prin această acțiune provocatoare, intensifică asaltul asupra suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”, se menționează într-un comunicat emis de Departamentul de Stat din SUA.

Putin a semnat miercuri un ordin prin care locuitorii din regiunile ucrainene Donețk și Lugansk, aflate sub controlul rebelilor pro-ruși, vor obține mai ușor cetățenie rusă, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Această acțiune a fost catalogată de ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, ca o continuare a agresiunii și a ingerinței în afacerile noastre interne. Oficialul le-a recomandat ucrainenilor din cele două regiuni să nu încerce să obțină cetățenie rusă.

Rebelii separatiști din regiunile Donețk și Lugansk se află în conflict cu autoritățile ucrainene din 2014. În prezent, cele două regiuni din estul Ucrainei se află sub controlul rebelilor, sprijiniți de Moscova, însă Kievul a anunțat în repetate rânduri că intenționează să recâștige controlul asupra acestor teritori