Șeful guvernului de la Budapesta a mai spus că NATO este o alianță de apărare, nu o coaliție de război, iar apartenența la NATO nu implică nicio obligație dincolo de apărarea comună.

Gábor Török, un cunoscut politolog maghiar, a analizat discursul premierului Viktor Orbán și are câteva concluzii.

Potrivit politologului maghiar, încrederea aliaților occidentali față de Ungaria a început să se risipească, scrie DailyNewsHungary.

Aliații occidentali nu știu cât de mult influențează Rusia politicile Budapestei, susține Gábor Török. Prin urmare, premierul Viktor Orbán trebuie să facă o schimbare în politica externă și cam despre asta a fost vorba în discursul său, subliniază politologul.

UE și NATO așteaptă semne clare de la Budapesta

UE și NATO vor să rămână unite în fața amenințării Moscovei, iar acest lucru ar putea fi util Ungariei, adaugă acesta. Török consideră totuși că aliații occidentali nu și-au pierdut complet încrederea în Ungaria, dar nu sunt siguri în ce măsură Vladimir Putin îl influențează pe Orbán și guvernul său și de aceea așteaptă semne clare de la guvernul ungar.

Iar Orbán asta a încercat să le transmită în discursul său. El a precizat că Ungaria face parte din lumea occidentală, iar apartenența țării la NATO este vitală pentru țară. Mai mult, premierul ungar a spus că nu există nicio diferență între Ungaria și Occident în ceea ce privește obiectivele strategice ale aliaților.

„Vrem ca Rusia să nu fie o amenințare pentru Europa și vrem să existe o zonă suficient de extinsă între Rusia și Ungaria: o Ucraină suverană”, a subliniat Orbán.

Aliații occidentali nu știu în ce cheie să vadă relația Orbán-Putin

Potrivit politologului, discursul lui Orbán arată că Ungaria este în căutarea unei noi căi pentru politica sa externă. Asta pentru că multiplele procese ale UE privind statul de drept, lansate împotriva Ungariei, sunt consecința problemelor de încredere menționate mai sus.

Problema nu a fost că guvernul ungar a criticat Bruxelles-ul, de exemplu pe problema migrației. Lui Orbán i s-a permis chiar să critice Washingtonul. Problema este că aliații occidentali nu știu în ce cheie să vadă relația Viktor Orbán-Vladimir Putin și acesta este principalul motiv pentru care UE ține Ungaria în șah privind fondurile de coeziune.

În plus, anul acesta au loc alegeri generale în Polonia, iar opoziția ar putea să câștige. Dacă se va întâmpla asta, Orbán își va pierde cel mai puternic aliat din UE. În consecință, politica externă a Ungariei trebuie să se schimbe și să devină mai puternic anti-rusă și mai puțin critică față de UE și de NATO, susține politologul maghiar.

Un astfel de semnal a fost dat recent de Péter Szijjártó, ministrul de Externe al Ungariei,  care a votat pentru o rezoluție a ONU prin care se cere Rusiei să părăsească Ucraina, a scris index.hu.