Marcel Ciolacu, despre reforma pensiilor speciale

Vineri, 5 mai 2023, Marcel Ciolacu a anunțat că, în cazul în care nu va fi făcută reforma pensiilor speciale prevăzută în PNRR, când va deveni el premierul României, îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului, avertizând că „ori trece legea, ori pleacă el acasă”.

„Ştiţi părerea mea în ceea ce priveşte pensiile speciale. Sunt şi un jalon (în PNRR – n.r.). România nu are voie să piardă vreun euro din PNRR. Cu atât mai puţin să piardă bani pentru că nu a trecut jalonul şi legea pensiilor speciale.

Eu nu o să renunţ până nu vom trece legea cu pensiile speciale. Dacă ea va trece cât timp sunt preşedinte la Camera Deputaţilor, nu e nicio problemă şi avem deja feed back-ul de la Comisia Europeană că îndeplineşte jalonul prins în PNRR.

Dacă nu şi avem neîndeplinit acest jalon şi voi fi prim-ministru al României, voi veni cu lege de asumare a răspunderii în faţa Parlamentului, astfel încât ori trece legea, ori plec eu acasă. Cred că am fost cât se poate de clar”, a declarat, vineri, Marcel Ciolacu în cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc după Conferința Județeană de Alegeri a PSD Neamț.

Întrebat de jurnaliști când crede că ar putea fi tranşată reforma pensiilor speciale, Marcel Ciolacu a spus: „Este în cererea de plată numărul trei. Cererea de plată numărul trei … este depăşit acum termenul.”

„Presupun că ministrul de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene o să spună de ce nu avem nici legea închisă. E ultimul raport de la Banca Mondială care o să vină. este în avizare acum în board-ul Băncii Mondiale, noile cerinţe pe legea deja trecută în Senat”, a adăugat liderul social-democraților.

Marcel Boloș: Suntem într-un moment de cotitură istorică din punct de vedere al reformelor

În aceeași zi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a avertizat „suntem într-un moment de cotitură istorică din punct de vedere al reformelor pentru că aceste reforme care vin sunt, pe componenta de cheltuieli publice, cu mare impact social asupra populației”, iar „unele dintre ele sunt chiar de temut.”

„Avem un mare noroc, cu ghilimelele de rigoare, că în PNRR avem și constrângeri. Nu merge să credem că reforma este benevolă. Este benevolă până la un anumit punct, când Comisia spune «stop joc, dacă nu implementați reforma așa cum este ea trecută în PNRR și care vine din spate cu o recomandare specifică de țară, nu mai primiți banii». Și sunt câteva exemple elocvente în acest sens, ele se știu deja în spațiul public.

Dacă nu implementezi reforma pensiilor speciale, te costă un 1,4 miliarde de euro. Te costă, de asemenea, dacă nu implementezi reforma pensiilor generale, alt 1,4 miliarde de euro. Dacă nu implementezi reforma decarbonizării, te costă alt 1,4 miliarde de euro. Și tot așa, câte 1,4 miliarde de euro, până când noi învățăm lecția aceasta usturătoare”, a explicat, vineri, Marcel Boloș în cadrul unui interviu acordat pentru Adevărul.