„România nu poate să-și permită să riște pierderea acestor bani, motiv pentru care se va merge cu derularea și îndeplinirea tuturor jaloanelor și țintelor din PNRR. Am discutat și în ședința de guvern de ieri (joi, n.r. – n.r.) unde ne aflăm”, a declarat acesta, întrebat dacă se va continua reforma pensiilor speciale.

Rocada guvernamentală va avea loc la finalul lunii mai

Nicolae Ciucă a explicat că odată ce se va realiza rotativa PSD-PNL, vor fi rezolvate și jaloanele încă neîndeplinite pentru cererea de plată nr. 3.

„Sunt 72 sau 74 de jaloane care trebuie îndeplinite pentru cererea de plată nr. 3. Avem deja 53 dintre ele îndeplinite. Am aprobat ieri (joi – n.r.) ministrului de Investiții și Proiecte Europene să le încarce în platformă, astfel încât să nu mai pierdem timpul. Sunt cele care nu au fost încă soluționate. Odată ce ne așezăm cu toate problemele acestea care țin de rocada la guvernare, reluăm și le soluționăm. Avem încă o perioadă de timp în care putem să le îndeplinim pe toate”, a declarat el.

Șeful Executivului a precizat că rocada guvernamentală se va realiza la sfârșitul lunii mai, așa cum s-a stabilit.

„Cred că va fi pentru prima dată când în țara noastră se va respecta o înțelegere politică și la sfârșitul lunii se va produce rocada la conducerea Guvernului”, a spus acesta.

România riscă să piardă banii din PNRR

La rândul său, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a precizat, joi, că dacă reformele nu arată ca în PNRR, România riscă să piardă toți banii de la Bruxelles.

„Orice reformă tăiată și buget tăiat periclitează investițiile care sunt finanțate prin PNRR, rămân fără sursă de finanțare. De aceea, cred eu că indiferent de zburdălnicia coordonatorilor de reforme și investiții și oricât ar fi ei de eroi, să spun așa, poate un termen mai nepotrivit din punct de vedere academic, dar trebuie  fiecare să judece responsabilitățile pe care și le asumă raportat la ceea ce există în PNRR.

Dacă reformele nu arată cum este scris în PNRR, atunci riscul de a pierde banii este iminent.

Noi (MIPE – n.red.) putem să spunem ce nu s-a făcut corect atunci când o reformă se încearcă să fie dusă la bun sfârșit. Nu ar fi corect să intervenim peste colegii noștri pentru că noi nu putem face politica și strategia în ceea ce privește reforma pensiilor. Este exclus acest lucru.

Este responsabilitatea Ministerului Muncii, care are o sarcină foarte grea, aceea de a duce la bun sfârșit această reformă. Și fiecare coordonator de reformă în parte are sarcina aceasta a ducerii la bun sfârșit a reformelor. Sarcina noastră este tocmai aceasta, să spunem ce mai trebuie făcut la reformă, apoi vine și Comisia cu validarea”, a declarat Marcel Boloș.