Ministrul Justiției, Tudorel Toader, spune într-un interviu pentru Digi24 că, în opinia sa, dezbaterea din Parlamentul European a fost constructivă deoarece prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans „a recunoscut că există o problemă cu protocoalele” cu SRI. Pe de altă parte, Toader spune că a văzut și luări de poziție care „nu sunt neapărat de bună credință”. Ministrul a anunțat și o ordonanță de urgență pe legile justiției, pentru a include în acestea recomandări ale Comisiei de la Veneția.

Toader a vorbit despre preocupările Comisiei de la Veneția, privind legile justiției, în condițiile în care ministrul va avea o întâlnire astăzi cu membri ai acestei comisii.

„Suntem aproape de finalul parcursului legislativ pe legile justiției, durează din 2015, ca să spună cei care de principiu sunt critici că nu au fost dezbateri în cei 3 ani. Eu nu-mi amintesc ca o lege să dureze 3 ani de zile să fie adoptată, și nu a stat în sertar, ci dezbătută. Voi vorbi cu reprezentanți ai Comisiei de la Veneția, să vedem în ce măsură sunt posibile anumite preluări din recomandările comisiei, anumite racordări a normelor juridice la standarde europene. Sunt câteva soluții pe care le am în vedere pentru o posibilă ordonanță de urgență”, a spus Toader.