La Hong Kong, continuă protestele împotriva noii legi de securitate a guvernului chinez. Statele Unite au reacţionat declarând că regiunea nu mai este suficient de autonomă faţă de China și amenințând Beijingul cu sancțiuni comerciale.

Numai că de cealaltă parte a Atlanticului, Uniunea Europeană preferă să mențină o abordare timidă. După o conferință video cu cei 27 de miniștri de externe, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a apărat principiul „o singură țară, două sisteme”, fără a prevedea însă sancțiuni împotriva Chinei.

„Vom continua să discutăm cu Beijingul,” a declarat vineri Borrell. „Reacția noastră trebuie să fie proporțională cu paşii pe care i-a făcut deja și vom continua să încercăm să facem presiuni asupra autorităților chineze pentru a le ajuta să conștientizeze că această problemă va afecta modul în care abordăm unele dintre problemele de interes reciproc”.

Din iulie, decizia este în mâinile Germaniei

Unele economii europene depind în mare măsură de China, fapt care îngreunează poziţia UE. În curând, cartoful fierbinte va fi în mâinile Germaniei, care va conduce Uniunea Europeană începând din iulie și există speranțe mari ca aceste diviziuni interne să se încheie.

Urmas Paet, europarlamentar și fost ministru de externe al Estoniei, consideră că Berlinul este singurul care poate reuși în mediere.

„Dacă nu Germania, cine altcineva face asta? Însă este evident că Germania, de una singură nu poate face totul. Ceea ce înseamnă că restul capitalelor europene vor trebui să înțeleagă faptul că este necesar să se stabilească relații și politici eficiente cu China, care necesită o abordare comună în Europa. Europa este puternică doar atunci când suntem uniți, inclusiv în relațiile cu China”, a declarat Paet, pentru Euronews.

Europa încearcă să găsească o cale de mijloc în confruntarea dintre Statele Unite și China, numai că relația cu Beijingul rămâne complicată.