Preşedintele Donald Trump a anunţat vineri că Statele Unite ale Americii suspendă intrarea pe teritoriul lor a cetăţenilor chinezi care prezintă un ”risc” potenţial pentru securitate.

„Astăzi suspendăm intrarea cetăţenilor chinezi pe care i-am identificat ca fiind un potenţial risc pentru securitate”, a declarat Trump într-o alocuţiune privind China şi Hong Kong.

Anularea a mii de vize pentru studenți

Mai mult decât atât, administraţia Donald Trump intenţionează să anuleze vizele a mii de studenţi şi cercetători chinezi aflaţi în Statele Unite care au legături directe cu universităţi afiliate armatei Chinei, afirmă oficialii americani.

Este vorba de primul plan prin care ar putea fi blocat accesul unor studenţi chinezi în Statele Unite.

Studenţii chinezi sunt cel mai mare grup străin de studenţi din Statele Unite, arată presa de la Washington.

Decizia ar putea genera limitări educaţionale suplimentare şi există riscul ca Administraţia de la Beijing să le impună restricţii studenţilor americani.

Statele Unite şi China sunt implicate într-o serie de măsuri de retorsiune din cauza disputelor pe teme comerciale, tehnologice şi activităţilor presei, relaţiile bilaterale fiind la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.

Spionajul şi furtul de proprietate intelectuală

Administraţia Donald Trump analizează modalităţi de sancţionare a Chinei din cauza încercărilor de consolidare a controlului politic asupra provinciei Hong Kong, dar se pare că tema retragerii vizelor unor studenţi chinezi era analizată înainte de actuala criză.

Rolul măsurii este să reducă spionajul şi furtul de proprietate intelectuală de care sunt suspectaţi unii cetăţeni chinezi care învaţă în universităţile şi colegiile americane.

Administraţia se aşteaptă la o opoziţie puternică din partea instituţiilor respective, din cauza intereselor lor financiare.

Astfel, aproximativ 360.000 de cetăţeni chinezi care învaţă în instituţii de învăţământ americane generează activităţi economice anuale de circa 14 miliarde de dolari, majoritate legate de taxele şcolare şi alte taxe.