Ce fac acum cei care nu au reușit să o scape pe Alexandra Măceșanu din ghearele lui Dincă. Unii încă lucrează în sistem

Pe data de 25 iulie 2019, Alexandra Măceșanu suna disperată la 112 pentru a putea fi salvată din casa lui Gheorghe Dincă, zis și monstrul din Caracal. Aceasta a dat de o angajată a STS Olt care a luat-o la rost deoarece nu știa adresa la care se află, în loc să îi pună întrebările care ar fi putut ajuta la salvarea ei.

Cu toate că stenogramele arată că nu a avut un comportament corespunzător, operatoarea STS nu a fost sancționată deoarece STS a precizat că a acționat conform metodologiei. Operatoarea lucrează și acum la serviciul de urgență, a precizat STS pentru libertatea.ro.

Polițistul care i-a spus să nu mai țină linia ocupată a continuat să lucreze în sistem

Alexandra Măceșanu a sunat din nou la 112, unde a vorbit cu cealaltă operatoare STS care i-a făcut legătura cu IPJ Olt, unde a dat de agentul șef principal, Vasilică Viorel Florescu. În urma stenogramelor, a ieșit la iveală faptul că acesta îi spusese tinerei să nu mai țină linia ocupată pentru că există și alte persoane care au nevoie de ajutor.

Un raport din 2019 al Corpului de control al ministrului de Interne arăta că polițistul a avut o acțiune refractară față de victimă. Acesta a continuat să lucreze în cadrul IPJ Olt până la 1 februarie 2020, atunci când s-a pensionat.

Verdictul în ceea ce îl privește pe comisarul Pistol

În ceea ce îl privește pe comisarul Constantin Pistol, acesta a fost cercetat disciplinar pentru că nu a coordonat cum trebuie acțiunea de căutare a Alexandrei Măceșanu. În luna februarie 2020, acesta a fost sancționat de către IGPR cu ”amânarea promovării în grade profesionale sau funcţii superioare pe o perioada de 3 ani”, notează sursa anterior citată. Ulterior, Constantin Pistol a contestat sancțiunea.

În luna noiembrie, Tribunalul Olt i-a respins cererea de chemare în judecată, însă acesta a făcut recurs. Curtea de Apel Craiova a trimis dosarul spre rejudecare, urmând ca, în luna iulie 2021, Tribunalul Olt să îi reducă durata sancțiunii de la 3 ani la 18 luni. Cu toate astea, decizia nu este definitivă. El este în continuare ofițer specialist la IPJ Olt.

Comisarul șef Nicolae Alexe

Cel care ar fi trebuit să coordoneze activitățile de căutare în ziua de 25 iulie era comisarul șef Nicolae Alexe. Atunci, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a deschis un dosar penal pentru modul în care au intervenit polițiștii și procurorii în cazul Caracal.

După două luni, SIIJ informa că „din probele administrate pe timpul urmăririi penale nu a identificat „faptele reținute ca abateri disciplinare de Comisia de Disciplină” a IGPR.

În luna februarie 2020, Nicolae Alexe a fost destituit, dar a atacat decizia în instanță. Acesta s-a întors la IPJ Olt și lucrează la Serviciul de ordine publică.

Procurorul Cristian Ovidiu Popescu, cel care stătea în fața casei lui Dincă

În ziua tristului eveniment, Cristian Ovidiu Popescu era procurorul de serviciu la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal. Acesta este cel care a supravegheat cercetările în dosarul penal pentru lipsire de libertate.

În același timp, el este cel care i-a oprit pe polițiști să intre în locuința lui Gheorghe Dincă. Ulterior el a fost pus sub acuzare de procurori pentru abuz în serviciu.

Cu toate astea, CSM a stabilit că el se poate în toarce la muncă, acesta revenind la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal.

Prim-procurorul care a propus așteptarea până a doua zi

Cătălin Zăvoianu, prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal și șeful lui Cristian Ovidiu Popescu, a fost cel care a decis să se aștepte până a doua zi dimineața. El a fost cercetat de Inspecția Judiciară pentru anumite informații din anchetă care au fost date presei.

Acesta a rămas prim-procuror până la finalul anului 2019, întorcându-se în funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, unde profesează şi acum.

Procurorul DIICOT, Liviu Vasilescu, ar fi putut să-l prindă pe Dincă

Liviu Vasilescu este procurorul DIICOT care s-a ocupat de dispariția Luizei Melencu, prima tânără pentru care Dincă este acuzat de ucidere. Acesta s-a implicat în ancheta Alexandrei Măceșanu și a chiar a trimis mai multe imagini cu mașina lui Dincă la FBI pentru a le clarifica.

Cu toate acestea, el nu a verificat și camerele video de pe traseul mașinii acestuia. Dacă ar fi făcut acest lucru, notează sursa anterior citată, ar fi descoperit că mașina din cazul Alexandrei Măceșanu și cea din cazul Luizei Melencu sunt identice.

Liviu Vasilescu lucrează și acum ca procuror la DIICOT Craiova.

Cine sunt cei care au fost puși sub acuzare

În urma evenimentelor din iulie 2019, de la Caracal, au fost puși sub acuzare de SIIJ câțiva polițiști pentru abuz în seriviciu, astfel:

  • Comisar șef Violeta Mirea, șefa secției de poliție din comuna Osica de Sus. Aceasta este acuzată că nu a raportat mai departe dispariția. Imediat după eveniment, aceasta și-a depus cererea de pensionare. La câteva zile după ce soțul ei, șef al Poliției Caracal, s-a pensionat și el.
  • Agentul șef principal al postului de Poliție din Dobrosloveni, Vasile Ion Marian. Acesta a fost acuzat pentru că nu a înregistrat sesizarea dispariţei fetei, pe care părinţii au făcut-o în seara de 24 iulie 2019. Și el s-a pensionat la scurt timp după eveniment.
  • Agentul principal la postul de Poliție Dobrosloveni, Eugen Țenea, care nu a consemnat și înregistrat sesizarea dispariției Alexandrei.  El a plecat din poliție și a ajuns profesor de educație socială și cultură civica la Școala Gimnazială Dăneasa.