CSM nu se opune reformării sistemului pensiilor de serviciu

Forul reprezentativ al judecătorilor şi procurorilor transmite că „înțelege nevoia de reformare a sistemului de pensii” şi transmite deschiderea spre o cooperare loială cu autorităţile implicate în procesul de reformă.

Într-un comunicat dat publicităţii marţi, în contextul iminentei modificări a unor acte normative în domeniul sistemului public de pensii, Consiliul Superior al Magistraturii transmite că este preocupat de „găsirea celor mai adecvate soluţii normative”.

„Consiliul ia act şi susţine necondiţionat poziţia exprimată de magistraţi în adunările generale convocate astăzi, 20.06.2023, în sensul că această situaţie este de o gravitate deosebită şi lezează fundamental independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor, cu consecinţe directe asupra actului de justiţie. (…)

Reamintim deschiderea Consiliului spre o cooperare loială cu autorităţile implicate în procesul de reformă şi faptul că nu ne opunem reformării sistemului pensiilor de serviciu, ci, dimpotrivă, suntem preocupaţi de găsirea celor mai adecvate soluţii normative pentru a da eficienţă acestui proces, cu respectarea independenţei justiţiei şi a jurisprudenţei Curţii Constituţionale în materie”, se arată în comunicatul CSM.

Discuții privind impactul modificărilor legislative propuse

În urma poziţiilor exprimate de Adunările Generale ale procurorilor şi judecătorilor, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, împreună cu preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au avut o întâlnire cu reprezentanţii puterii executive şi legislative, în vederea prezentării impactului pe care l-ar putea avea modificările legislative propuse asupra sistemului de justiţie, care deja se confruntă cu o lipsă acută de personal, în contextul perpetuării incertitudinii cu privire la statutul profesioniştilor din cadrul sistemului judiciar.

În zilele următoare vor avea loc alte întâlniri între preşedintele Consiliului şi reprezentanţii puterii executive şi legislative pentru identificarea celei mai bune soluţii legislative pentru a asigura statul de drept, independenţa justiţiei şi previzibilitatea legii, mai transmite CSM.

Ministrul Muncii Marius Budăi a declarat luni, referitor la legea pensiilor speciale, că ultima variantă este un impozit 15% pentru ceea ce depăşeşte salariul mediu net.

El a precizat că mai sunt câteva lucruri de armonizat, iar marţi va mai avea loc o ultimă discuţie cu Comisia Europeană.