În Istanbul, capitala culturală și economică a Turciei, locuiesc 20 de milioane de persoane, multe dintre ele fiind încă bântuite de amintirea ultimului cutremur major, care a lovit la est de oraș în 1999. Peste 17.000 de persoane au murit atunci, dintre care 1.000 doar în Istanbul.

Orașul a crescut substanțial de atunci, devenind un magnet pentru oamenii atrași de economia sa în plină expansiune. Din păcate orașul se află pe o linie de falie activă care trece de-a lungul marginii sale sudice.

La 6 februarie însă, când un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade a ucis peste 48.000 de persoane în sud-estul Turciei și aproape 6.000 dincolo de granița cu Siria, totul s-a schimbat.

De atunci, o stare de psihoză colectivă i-a cuprins pe locuitorii Istanbulului, care au solicitat peste 140.000 de controale de siguranță a clădirilor, transmite France24.

Probabilitatea unui dezastru este de 47%. Când va veni marele cutremur?

După cum recunoaște și municipalitatea, aproape 100.000 de clădiri se vor prăbuși sau vor fi grav avariate în cazul unui cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade.

Cincizeci de echipe de ingineri au cutreierat orașul de la dezastrul de luna trecută, măsurând calitatea betonului și lățimea barelor de armătură din oțel. În cazul în care riscul pentru clădire este considerat „foarte ridicat”, aceasta ar putea fi condamnată la demolare, iar ocupanții ar putea fi forțați să se mute.

Unele dintre cartierele din sudul Istanbulului se află la doar 15 kilometri de falia Anatoliană de Nord, care este diferită de falia Anatoliană de Est, la fel de activă, pe care s-a produs cutremurul de luna trecută.

Seismologii au calculat o probabilitate de 47% ca un cutremur cu o magnitudine de peste 7,3 grade să lovească Istanbulul în următorii 30 de ani.

În acest context, proprietarul unui magazin de feronerie, Ali Nezir, a început să vândă fluiere localnicilor care se tem să nu rămână blocați sub tonele de beton.

„Oamenii sunt speriați”, a declarat Nezir, al cărui mic magazin se află la parterul unui bloc turn cu 12 etaje.

Fluierele și kiturile de supraviețuire, la mare căutare

Unii locuitori spun că au început să depoziteze biscuiți și sticle de apă la picioarele paturilor lor, în cazul în care cutremurul se produce în miez de noapte. Uygun povestește că a pregătit pentru familia sa câteva pungi de urgență care conțin suficiente provizii pentru a supraviețui în caz de cutremur.

Un alt comerciant din Istanbul, Ugur Erisoglu, oferă kituri de supraviețuire în caz de cutremur la prețul de 200 de lire turcești (10 dolari), care conțin, printre altele, lanterne, pături și truse medicale.

„Obișnuiam să vindem 1.000 pe lună”, a declarat acesta. „Am primit 15.000 de comenzi de la cutremur, dintre care 8.000 din Istanbul.”

În plus, pe lângă măsurile de siguranță pe care locuitorii Istanbulului au început să le ia, amintirea bruscă a amenințării care planează asupra principalului oraș din Turcia îi determină pe unii să se gândească serios la ideea de a se muta.