Seism puternic în Ecuador

Un seism cu magnitudinea 6,7 s-a produs sâmbătă în largul coastelor Ecuadorului, la o adâncime de 10 kilometri, a anunţat Centrul seismologic european mediteranean (EMSC), citat de Reuters.

Seismul a survenit la ora locală 12.11 (17.11 GMT) şi a avut o magnitudine de 6,5 pe scara Richter, potrivit Institutului de geofizică de la Quito, citat de EFE, care precizează că nu există informaţii privind producerea de victime sau pagube materiale.

Cutremurul a fost resimţit atât în sudul Ecuadorului, cât şi în nordul statului Peru şi a fost urmat de un altul cu magnitudinea 4,8.

Centrul SUA de avertizare în caz de tsunami a indicat că nu există ameninţare de tsunami. La început, nu au existat rapoarte inițiale privind răniți sau victime ca urmare a seismului.

Totuşi, imaginile apărute de la faţa locului indică faptul că cel puţin o clădire s-a prăbuşit în urma seismului. Ulterior, autorităţile ecuadoriane au anunţat că cel puţin patru persoane au murit, iar mai multe clădiri au suferit avarii structurale sau s-au prăbușit.

„Fac apel la calm și le cer oamenilor să se informeze doar din surse oficiale”, a transmis președintele Ecuadorului, Guillero Lasso.

Datele arată că este posibil ca până la 13,5 milioane de persoane să fi simțit cutremurul de sâmbătă, 5,1 milioane dintre acestea raportând zguduiri „puternice” sau „foarte puternice”, potrivit simulărilor computerizate ale US Geological Survey (USGS).

De asemenea, alte videoclipuri distribuite pe rețelele de socializare arată oameni care se adună pe străzile din Guayaquil și din comunitățile din apropiere. Oamenii au raportat că au căzut obiecte în interiorul caselor lor în Guayaquil, care se află la marginea unei zone urbane de peste 3 milioane de persoane și la aproximativ 270 de kilometri sud-vest de capitala Quito.

Cutremur de 3,5 grade vineri în România

Amintim că, în România, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat vineri că un nou cutremur a avut loc în Oltenia, județul Gorj.

Seismul a fost unul slab, cu o magnitudine de 3,5 grade pe scara Richter. El s-a produs la o adâncime de 10 kilometri. Cutremurul a avut loc la ora 16:17:28, ora României.

Nu în ultimul rând, cutremurul s-a produs la 11 kilometri nord-vest de Târgu Jiu, 64 kilometri nord-est de Drobeta Turnu Severin, 75 kilometri sud de Hunedoara, 89 de kilometri sud de Deva și la 96 kilometri vest de Râmnicu Vâlcea.

INCDFP a mai precizat că în cursul zilei de joi au avut loc două cutremure la noi în țară.