Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că armata rusă ar trebui să folosească arme mai performante pe frontul din Ucraina. Acesta este de părere că Rusia ar trebui să folosească echipament de unică generație.

„Trebuie să continuăm să modernizăm și să creăm sisteme avansate cu aplicarea ulterioară a acestora în operațiunea militară specială (n.r. – războiul din Ucraina)”, a declarat acesta în cadrul unei reuniuni a consiliului ministerial, informează The Moscow Times, publicație care pretinde a fi independentă de regimul de la Kremlin.

Ce tip de arme ar face diferența?

Serghei Șoigu nu a oferit detalii în legătură cu tipul de arme la care a făcut referință sau dacă acest lucru înseamnă o schimbare strategică în conflict. Ministrului Apărării a făcut aceste declarații după luni de eșecuri pe câmpurile de luptă, care au obligat trupele rusești să se retragă din teritoriile ocupate în cel puțin trei regiuni din Ucraina. Acesta a spus despre armele de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune, dronele și sistemele de război contra-baterie că ar fi esențiali pentru „înfrângerea eficientă a inamicului”.

„Rachetele și artileria joacă un rol semnificativ în acest sens. Astăzi vom discuta despre pași suplimentari pentru a consolida capacitățile de luptă ale forțelor rachetelor și ale artileriei, ținând cont de experiența acumulată”, a spus Serghei Șoigu.

Va utiliza Rusia arme nucleare?

Ministerul rus al Apărării a declarat că prioritatea sa în anul 2023 va fi construirea infrastructurii pentru arme nucleare, după cum a anunțat Șoigu la reuniunea consiliului de administrație.

Vladimir Putin a insinuat de mai multe ori că Rusia ar putea oricând recurge la utilizarea armelor nucleare, în contextul în care timp de nouă luni de zile, țara a luptat pentru o victorie de durată.

Seghei Șoigu a adăugat, de asemenea, că 300.000 de rezerviști și voluntari au trecut prin peste 100 de tabere de antrenament rusești și belaruse în cele două luni de când Putin a ordonat o mobilizare „parțială”.

Finanțarea pentru comenzile de stat în domeniul apărării ar trebui să crească cu 150% în 2023 pentru a se asigura că forțele armate beneficiază de livrări consistente de arme și echipamente, după estimările sale.