Gheorghe Mărmureanu susține că există posibilitatea că roiul de cutremure să migreze spre Banat. El a precizat că în Oltenia avem o zonă seismică cunoscută. Potrivit acestuia, cutremurele din ultimele săptămâni au și o parte partea bună că avem mai multe descărcări mari de forțe și putem spera că lucrurile să se liniștească, dar nu exclude un seism în Banat.

„Aici se produc destul de des seisme, uneori unele în serie, dar deocamdată nu vorbim de cutremure cu potențial devastator. Acum partea bună că avem mai multe descărcări mari de forțe și putem speră că lucrurile să se liniștească. Oricum vor mai fi replici, dar mai mici sperăm. Există posibilitatea că roiul de cutremure să migreze, să activeze zona Banatului. Nu vreau să transmit panică, dar există această posibilitate să se producă și acolo în Banat seisme asemănătoare”, a precizat expertul.

Previziuni cutremurătoare ale lui Mărmureanu

Acesta spune că nu sunt o surpriză ultimele cutremure din Oltenia, această fiind o zona seismică cunoscută, dar că există posibilitatea că ‘roiul de cutremure’ să migreze spre Banat.

„Deocamdată nu vorbim de cutremure cu potențial devastator. Acum partea bună că avem mai multe descărcări mari de forțe și putem speră că lucrurile să se liniștească. Oricum vor mai fi replici, dar mai mici sperăm. Există posibilitatea că roiul de cutremure să migreze, să activeze zona Banatului. Nu vreau să transmit panică, dar există această posibilitate să se producă și acolo în Banat seisme asemănătoare”, a afirmat Gheorghe Mărmureanu.

Banatul nu poate da un seism cu o magnitudine mai mare de 6 grade

Specialiștii, au explicat, pentru opiniatimisoarei.ro, că, teoretic, Banatul nu poate da un seism cu o magnitudine mai mare de 6 grade pe scară Richter, pentru că natură sedimentară a solului nu permite acumularea de energii mari. Avem zone active, printre care se numără Banloc – Voiteg și Moldova Nouă. Din punct de vedere al Timișoarei, zona seismică ce ar putea periclita orașul ar fi zona Sag – Partă.

Jumătate din populația Timișoarei trăiește în cartiere vulnerabile

Aproape jumătate din populația Timișoarei trăiește în cele mai vulnerabile cartiere în caz de cutremur: Cetate, Iosefin, Elisabetin și Fabric. Se adaugă zona Sagului, potrivit seismologilor. În cazul unui cutremur de magnitudinea celui din 4 martie ’77, Timișoara s-ar putea confruntă cu un adevărat dezastru. Zestrea de clădiri vechi s-ar putea transformă în ruine. Avem 14.500 de clădiri construite la Timișoara până în anul 1945.

Primăria Timișoara nu are o situație foarte clară a clădirilor care sunt în pericol să cadă în cazul unui eventual cutremur, deși foarte aproape se află o falie seismică importantă.