A avut loc un cutremur în Chile la primele ore ale dimineții

Cutremur în Chile! Un cutremur cu magnitudinea de 6,1 grade pe scara Richter a avut loc în Chile, conform informațiilor furnizate de Centrul Seismic European-Mediteranean.

Epicentrul său s-a situat la 123 km nord-vest de La Serena, un oraș locuit de 154.000 de persoane. Seismul s-a produs la o adâncime de 30 km.

Nu au fost raportate victime sau pagube materiale. Cutremurul a avut loc la ora 03:31, ora României.

Cutremur de 5,8 grade pe scara Richter în Filipine

O puternică mișcare tectonică a lovit Insula Mindanao din Filipine, provocând un cutremur devastator la suprafață. Evenimentul a urmat unei alunecări de teren, aducând suferință și distrugere în urma sa. Până în prezent, această tragedie a dus la pierderea a 28 de vieți și a pus sub presiune operațiunile de căutare și salvare pentru zecile de persoane dispărute.

seism
A fost din nou cutremur puternic! SURSA FOTO: Dreamstime

Sâmbătă, Insula Mindanao din Filipine a fost zguduită de un cutremur puternic cu o magnitudine de 5,8 grade. Seismul a avut loc la o adâncime de doar 10 kilometri și a generat îngrijorare în întreaga regiune.

Operațiunile de căutare a persoanelor dispărute în urma alunecării de teren din orașul Maco, provincia Davao de Oro, din sudul Filipinelor, au fost întrerupte de cutremur, au declarat autoritățile. Alunecarea de teren, care a avut loc marți seară la un sit de exploatare auriferă, a cauzat o tragedie cu implicații grave. Situația actuală este următoarea:

  • 28 de persoane au decedat;
  • 77 de persoane sunt date dispărute;
  • 32 de răniți, printre care și o fetiță în vârstă de numai 3 ani.

Conform declarațiilor autorităților locale, fetița a fost salvată vineri, după ce a petrecut 60 de ore sub dărâmături. În ultimele săptămâni, orașul Davao de Oro a fost afectat de ploi torențiale, care au provocat inundații și alunecări de teren.

Agenția de seismologie din Filipine a raportat că seismul de sâmbătă a avut loc la ora locală 11:22 (5:22, ora României). Cu o magnitudine de 5,9, acesta s-a produs la o adâncime de 27 de kilometri. Nu sunt anticipate pagube majore, dar este posibil să apară replici.

Doi copii au fost descoperiți în viață, după 60 de ore sub dărâmături

După aproape 60 de ore de la alunecarea de teren din Filipine, o fetiță în vârstă de trei ani și un bebeluș de două luni au fost găsiți în viață, marcând un miracol pentru echipele de intervenție.

Salvarea fetiței din satul minier Masara de pe insula Mindanao, din sudul Filipinelor, a fost realizată de echipele de intervenție, care au utilizat mâinile și lopețile într-o încercare disperată de a găsi supraviețuitori după catastrofă. Edward Macapili, directorul agenției pentru gestionarea catastrofelor naturale din provincie, a furnizat aceste informații.

„Este un miracol. Asta le dă speranţă echipelor de salvare. Rezistenţa unui copil este în general mai scăzută decât cea a adulţilor şi, cu toate acestea, copiii au supravieţuit.

E un mare miracol că au putut fi salvaţi după mai mult de 48 de ore. S-a presupus că în acest moment nu vom mai găsi pe nimeni în viaţă”, a declarat el.