Curs valutar vineri, 28 mai. Anunț de la BNR la final de săptămână. La ce valoare a ajuns euro

Potrivit datelor publicate vineri de BNR, la finalul acestei săptămâni euro a crescut cu 0.06%, ajungând la valaorea de 4.9190 lei.

Dolarul american s-a apreciat și el vineri cu 0.12%, ajungând la valoarea de 4.0373 lei.

Lira Sterlină a crescut și ea astăzi ajungând la valoarea de 5,7248 lei.

Curs valutar 28 mai. Anunț de la BNR la final de săptămână. La ce valoare a ajuns euro

Francul elvețian s-a apreciat și el în raport cu moneda națională, înregistrând o valoare de 4,4896 lei.

Prețul gramului de aur este de 245,6046 lei.

Indicele ROBOR a rămas constant vineri

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a rămas vineri la 1,54%, potrivit datelor publicate de instituţie. Același lucru s-a întâmplat și cu Indicele ROBOR la 6 luni, care s-a menţinut la 1,65%.

Amintim faptul că în cadrul ședinței de pe 12 mai 2021, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an.

Totodată, BNR a mai decis menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an. De asemenea, Consiliul de administraţie al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Curs valutar vineri, 28 mai. Anunț de la BNR la final de săptămână. La ce valoare a ajuns euro

În ceea ce privește valoarea IRCC, aferentă perioadei aprilie-iunie 2021, aceasta este de 1,67%, în declin faţă de nivelul de 1,88% aferent primului trimestru. IRCC se aplică împrumuturilor acordate populaţiei după luna mai a anului 2019, data la care a fost înlocuit ROBOR în contracte.

În același timp, IRCC este calculat în funcţie de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele şi este aplicat cu o întârziere de un trimestru faţă de perioada de referinţă. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotaţiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Curs valutar vineri, 28 mai. Anunț de la BNR la final de săptămână. La ce valoare a ajuns euro