Florin Ungureanu, Suceava: „Doresc sa particip, in aceasta vara, la un program Work&Travel pentru SUA. As vrea sa-mi spuneti daca Ameritrex/Ameritraxrom/Intrax cu sediul in Cluj sau Targu Mures sunt acreditate de Ministerul Muncii in scopul gestionarii fortelor de munca”.
Firmele mentionate nu figureaza in evidentele Ministerului Muncii ca fiind acreditate pentru a incheia contracte pentru a trimite forta de munca in strainatate. Pentru alte amanunte, vizitati site-ul Ministerului la adresa www.mmss.ro/firme-acreditate.htm.

Valeriu Cornoiu, Bucuresti: „Primele de asigurare mixta de viata si suplimentara de accidente pe care le achit pentru angajatii mei sunt deductibile fiscal?”.
Conform legislatiei privind impozitarea profitului (OUG nr. 217/1999 si Legea nr. 189/2001), nu sunt deductibile decat primele de asigurare pentru active corporale fixe si necorporale si pentru asigurarile de accidente de munca.

Marius Mihalca intreaba despre impozitul pe venitul global.
Atata vreme cat firma plateste impozit la sumele pe care vi le achita, fie prin carte de munca, fie prin alte forme contractuale, dvs. nu riscati penalizari sau alt tip de sanctiuni. Este necesar sa completati declaratia de venit global, specificand ce venituri ati obtinut, si de la ce firme. Mai departe, este treaba fiscului sa calculeze daca datorati ceva in plus statului fata de ceea ce s-a virat lunar, prin plati anticipate. Nu este exclus ca statul sa va ramana dator cu o diferenta de impozit daca, o data cu globalizarea veniturilor, se va dovedi ca impozitul la veniturile cumulate este mai mic decat suma ratelor de impozit achitate in decursul anului.

Adrian Codrat Zara, Bucuresti intreaba daca activitatea prestata de firma sa, 90% de export, cu facturi ce se incaseaza in valuta, numai in banca, este supusa cotei zero a taxei pe valoare adaugata, conform Normelor de aplicare la Ordonanta de urgenta nr. 17/2000.
Raspunsul este da. Ordonanta nr. 17/2000 este in vigoare, cu modificarile si completarile aduse de Legea nr. 547/2001. Mentionam ca aceasta lege nu modifica aplicarea cotei zero pentru cota-parte din veniturile incasate din export, in conditiile pe care le-ati mentionat. De altfel, proiectul noii legi a TVA, aflat deocamdata in Parlament, va mentine cota zero, fara sa mai impuna conditia incasarii in valuta.

Mihai Comanescu, Bucuresti: „Societatea noastra este o microintreprindere care are ca obiect de activitate importul din Italia si vanzarea catre dealeri de produse pentru Belle-Arte si hobby. Impreuna cu una dintre societatile cu care colaboram, dorim sa punem la punct o afacere de inramari tablouri, in Bucuresti si cu extindere la nivel national (un atelier in care sa efectuam operatiuni de inramare cu profile de import). Cautam o modalitate de a finanta partial, din alte surse, acest proiect.
Deocamdata se asteapta semnalul pentru o serie de licitatii din fonduri europene pentru IMM (implicit pentru microintreprinderi). Tot ce aveti de facut este sa urmariti rubrica specializata Finantari din Capital (pagina 19), in care sunt prezentate oportunitatile de finantare, pe masura lansarii lor. Pentru a va face o idee despre componentele derulate pana acum, puteti consulta arhiva Capital, disponibila gratuit si pe Internet, la adresa www.capital. Ro (sectiunea Business, Finantari).

Un reprezentant al unei firme din Campulung Moldovenesc intreaba daca poate obtine credit Phare pentru achizitionarea a doua microbuze de transport persoane.
Daca indepliniti conditiile de finantare impuse de banca, da. Despre creditele (rambursabile) in conditii ceva mai avantajoase am scris in Capital din 24 ianuarie, pagina Finantari.

Pentru toti cititorii care ne-au scris pentru Curier Finantari, reamintim ca informatiile care trebuie urmarite de cei interesati sa aplice pentru diverse programe sunt incluse in pagina creata in acest scop. Incepand cu urmatorul numar, rubrica specializata din aceasta pagina, Curier finantari, va aparea, la sugestia dvs., intr-o noua formula. Cea mai mare parte din cei care ne-au scris sunt in cautarea unor parteneri, pentru realizarea unor componente din proiect, pentru realizarea proiectului in sine sau pentru alte tipuri de colaborari, astfel incat speram ca Bursa de idei va raspunde unei prime probleme ivite in aplicarea pentru fonduri: parteneriatul.
Precizare
In articolul „Autocarul, cel mai ieftin vehicul spre Europa” publicat in numarul 5 din 31 ianuarie 2002, s-au strecurat doua erori. Astfel, dl Danut Tanase este directorul de marketing si vanzari al firmei Touring Eurolines si nu al firmei Lines Touring, asa cum gresit a aparut in revista. Tarifele de transport trecute in dreptul firmei Atlassib sunt exprimate in dolari si nu in euro, asa cum reiese din tabel. Cerem scuze cititorilor pentru aceste greseli.