Din punct de vedere agrometeorologic, aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în toate zonele de cultură ale ţării.

 

 'Culturile de câmp şi pomi-viticole îşi vor menţine repausul biologic, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Pe fondul scăderii temperaturilor minime din aer situate sub limitele biologice critice de rezistenţă (până la -15 grade Celsius) ale plantelor, precum şi în absenţa stratului protector de zăpadă, vor fi posibile îngălbeniri şi brunificări ale aparatului foliar', se precizează în prognoza de specialitate.

 

Orzul şi grâul de toamnă vor parcurge fazele de răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire (15-100%), în timp ce la rapiţa semănată în perioada optimă se va semnala faza de înfrunzire (6-12 frunze), pe majoritatea suprafeţelor agricole.

 

De asemenea, la pomii fructiferi şi viţa-de-vie se va semnala în continuare stadiul de repaus vegetativ, acestea având o bună rezistenţă la condiţiile de iernare. Lucrările agricole de sezon se vor desfăşura, în general, normal, acestea fiind întrerupte temporar doar în zilele cu precipitaţii.

 

În ceea ce priveşte prognoza meteorologică, în prima parte a intervalului va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, după care se va produce o răcire treptată a vremii, la nivelul întregii ţări.

 

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -7 şi 7 grade Celsius, la începutul perioadei, abaterile termice pozitive fiind cuprinse între un grad şi 5 grade Celsius. În ultimele zile ale perioadei media se va încadra între -12 şi 5 grade Celsius, mai scăzută cu până la 6 grade Celsius, în raport cu mediile multianuale.

 

Maxima aerului se va încadra între -3 şi 11 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol, iar minimele vor fi cuprinse între -20 şi două grade Celsius, în aproape toată ţara, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare din centrul şi nordul ţării.

   

Se întrevăd precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), reduse cantitativ, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara.

 

Specialiştii ANM recomandă în perioada următoare: continuarea efectuării lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi, respectiv fertilizări cu îngrăşăminte organice şi tratamente fitosanitare, aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe la culturile de toamnă semănate în perioada optimă, efectuarea arăturilor pe suprafeţele agricole fără strat de zăpadă şi cu îngheţ superficial la sol şi verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole. AGERPRES