Inovațiile pentru vaccinurile anti-Covid vor duce la vaccinuri mai bune și pentru alte infecții care afectează în prezent omenirea, notează The Conversation. Inovatorii de vaccinuri din întreaga lume continuă să se confrunte cu aceste provocări. Ei lucrează deja la următoarea generație de vaccinuri COVID.

Modificarea vaccinurilor actuale

După sute de milioane de doze, putem înțelege mai bine modul în care vaccinurile actuale funcționează și cum pot fi îmbunătățite. Pe măsură ce se strâng mai multe date, o doză modificată, timpul dintre doze și/sau utilizarea diferitelor vaccinuri, în strategii de amestecare și potrivire, pot deveni abordarea necesară.

De asemenea, am putea îmbunătăți vaccinurile care nu au performanțe optime.

Vaccinurile inactivate au fost folosite în multe părți ale lumii, dar protecția lor a scăzut, în special la persoanele în vârstă, Organizația Mondială a Sănătății recomandând acum o a treia doză.

O modalitate de a îmbunătăți acest lucru ar putea fi adăugarea unui adjuvant – ceva care activează sistemul imunitar. Un astfel de vaccin, numit Valneva, are rezultate timpurii care sugerează că includerea unui adjuvant îmbunătățește imunitatea.

Vaccinarea poate fi simplificată cu nano-plasturi și spray-uri nazale

Vaccinarea unui număr mare de oameni nu este deloc simplă. Inovațiile pentru a face acest lucru mai ușor vor fi binevenite, iar ideea administrării unui vaccin fără ac ar fi ideală. O astfel de abordare, cunoscută sub numele de nano-plasture, introduce vaccinul în celule imune ale pielii, în locul metodei tradiționale de injectare în mușchi. S-a demonstrat că un nano-plasture dezvoltat de Vaxxas și cercetătorii din Queensland declanșează răspunsuri imune puternice în studiile pe animale, cu studii în curs de desfășurare pe oameni.

O altă abordare, cunoscută sub numele de vaccin spray nazal, pulverizează un vaccin în nas. Acest lucru ar fi mai ușor de livrat și ar putea să construiască imunitatea în locul potrivit din corpul nostru.

În prezent, vaccinurile anti COVID sunt administrate în mușchiul brațului și creează niveluri de anticorpi în sânge și țesut, unii anticorpi revărsându-se în mucoasă. Livrarea vaccinului direct în mucoasă ar putea fi o abordare mai bună pentru prevenirea infecției cu COVID. Acest lucru este testat cu o serie de vaccinuri, inclusiv cu cel de la AstraZeneca.

Dacă rapelurile anuale de COVID sunt recomandate pentru o parte sau chiar pentru toată populația, ar fi mai ușor să le administrăm împreună cu vaccinul anual antigripal.

Imunitate mai durabilă

Cu două doze din vaccinurile actuale, imunitatea pare să fie în scădere, iar răspunsurile slabe sunt observate la anumite grupuri, cum ar fi persoanele cu imunitate scăzută și la persoanele în vârstă. Vaccinurile care pot induce o imunitate mai durabilă mai ales în rândul populațiilor vulnerabile, ar fi o inovație majoră. Pentru asta va fi nevoie de vaccinuri complet noi. Vaccinurile cu subunități proteice, care folosesc proteine ​​purificate de la suprafața virusului ca țintă, caută să obțină aprobare în întreaga lume. Un exemplu este vaccinul Novavax, dar există și alte vaccinuri cu subunități proteice în curs de dezvoltare care folosesc noi adjuvanți.

O inovație importantă ar fi o corelație imunitară

O corelație imunitară este ceva care poate fi măsurat într-un răspuns imun pentru a indica dacă cineva va fi protejat împotriva infecției sau nu. Pentru virusul rubeolei și hepatitei B, este măsurată cantitatea de anticorpi care vizează acești viruși din sângele nostru. Dacă anticorpul este absent sau prea mic, se recomandă o doză de rapel a vaccinului. O corelație imunitară pentru COVID ar putea permite în mod similar să identificăm persoanele care au nevoie de un rapel.