Sistemul de pensii din România este la pământ, iar legile propuse de partide în Parlament par a se încurca una pe cealaltă. Un cunoscut deputat s-a decis să rupă tăcerea.

Cum sunt mințiți pensionarii

Claudiu Năsui de la USR s-a decis să facă dezvăluiri incendiae pe o rețea de socializare. Acesta spune ce s-a întâmplat, de fapt, în Parlament cu legile care vizează veniturile românilor vârstnici. Sunt acuzații grave la adresa celor de la PNL care ar fi greșit cu bună știință un proiect depus în Parlament.

„Cum arată sistemul de pensii din România și cine dorește cu adevărat să schimbe ceva?

Cunoașteți deja istoricul proiectului USR de eliminare al pensiilor speciale. A fost introdus în 2017, iar parlamentarii l-au blocat cât de mult au putut deși am solicitat de nenumărate ori punerea sa pe ordinea de zi. În 2019, când presiunea publică a devenit mai mare, PNL și PSD au început să schimbe discursul. PNL a introdus un proiect propriu, în comisiile parlamentare l-au contopit cu cel al USR-ului pentru a îngropa inițiativa, și l-au făcut în mod intenționat neconstituțional.

Tot în 2017, USR a depus un proiect separat pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. A fost un proiect separat din motive procedurale, fiindcă acesta trebuie adoptat în plen reunit al celor două camere. Ei bine, ce credeți, PNL a depus săptămâna aceasta un alt proiect de lege pentru eliminarea acestor pensii speciale. Strategia PNL este evidentă, dorește întârzierea eliminării acestor pensii, și poate chiar împiedicarea completă, prin contopirea și acestor două proiecte.

Dacă parlamentarii chiar doresc în mod onest să elimine pensiile speciale pe care și le-au dat singuri, tot ce trebuie să facă este să pună proiectul USR pe ordinea de zi și să îl voteze. Proiectul este în circuitul parlamentar din 2017 și nu există motiv să mai așteptăm. Dar, surpriză, ne-a fost refuzată și această solicitare de a fi supus la vot. Exact la fel cum au procedat și cu proiectul pentru eliminarea celorlalte pensii speciale.

Un lucru este cert: românii doresc eliminarea pensiilor speciale, iar politrucii din vechea clasă politică mimează eliminarea lor”, a scris Năsui pe o rețea de socializare.