Astfel, valoarea totală a plăților făcute de către Comisia Europeană a depășit 1,26 de miliarde de euro, alocarea financiară pentru intervalul 2007-2013 fiind de 19,21 de miliarde de euro.
Cei mai puțini bani au fost atrași pe proiectele de transport (6,13%), iar cei mai mulți pe dezvoltare regională (11,73%).
Cinci din cele șapte programe operaționale finanțate prin instrumente structurale (cel de transport, dezvoltare regională, dezvoltarea resurselor umane, dezvoltarea capacității administrative și cel pentru asistență tehnică) nu au atras nici un euro în plus față de luna februarie.
Referitor la diferența mică dintre gradul de absorbție înregistrat la sfârșitul lunii martie și cel cu o lună înainte, Orban a explicat acest lucru prin faptul că Bruxelles-ul nu a virat banii, deși a aprobat cererile de rambursare.
”Din calculele noastre, dacă se virau banii, în martie gradul de absorbție ar fi fost 7,4%. De altfel, Comisia Europeană ne-a solicitat să transmitem cât mai rapid cererile de rambursare deoarece în ultima perioadă a anului sumele de rambursat cresc simțitor și sunt probleme la nivelul bugetului UE”, a adăugat ministrul.