PSD-PNL ar câștiga alegerile europarlamentare

Un sondaj INSCOP realizat pentru News.ro arată următoarele intenții de vot la alegerile europarlamentare: PSD-PNL – 43,7%, AUR – 20,6%, Dreapta Unită – 13,7%. În ceea ce privește votul la alegerile locale, în cazul consiliilor locale, procentele ar fi următoarele: PSD – 30,6%, PNL – 25,6%, AUR – 17,4%, Dreapta Unită – 9,8%.

Aproape 60% dintre cei chestionați afirmă că în mod cert vor merge la urne, la scrutinul din 9 iunie, când vor avea loc alegeri europarlamentare comasate cu alegerile locale.

Peste 57% dintre români au o părere bună despre comasarea celor două tipuri de scrutin. Iar 76% dintre votanții PSD-PNL și 50% dintre cei ai AUR au o opinie favorabilă. Peste o treime dintre cei chestionați au o părere bună despre candidatura PSD și PNL pe liste comune la europarlamentare și separate la locale. În timp ce 51,3% au o părere proastă despre această decizie.

Alianța PSD-PNL întrunește cu 5 procente mai puțin decât suma partidelor

Directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, remarcă faptul că Alianța PSD-PNL întrunește 43,7% din opțiuni la europarlamentare. Cu aproximativ 5 procente mai puțin decât suma celor două partide pentru alegerile europarlamentare măsurată în sondajul INSCOP de luna trecută. Iar intenția de vot pentru consiliile locale măsurată în premieră arată plasarea PSD pe primul loc. Cu puțin peste 30% din opțiuni. Urmat de PNL (ușor peste 25%). Semnificativ mai mult decât intenția de vot a liberalilor măsurată lunile trecute la alegerile parlamentare sau europarlamentare.

PNL valorifică în mod evident structura de aleși locali. Ceea ce determină un scor mai mare pentru consiliile locale ale orașelor și comunelor.

”Suma voturilor PSD şi PNL la alegerile pentru Consiliile Locale este de aproximativ 56%, cu aproape 13 procente mai mult decât intenţia de vot pentru alianţa PSD-PNL la alegerile europarlamentare”, subliniază Ștefureac.

Când ieșim la vot pentru prezidențiale

Alegerile prezidențiale din acest an vor avea loc în septembrie. Asta, după ce Camera Deputaților a votat legea care permite devansarea datei acestor alegeri.

Legea permite, așadar, organizarea alegerilor prezidențiale cu cel mult trei luni înainte de luna în care actualul președinte își termină mandatul în fruntea țării. Legea stipulează că ziua în care vor avea loc alegerile este duminică.

Cu minimum 75 de zile înainte de ziua votului, Guvernul decide data alegerilor prin intermediul unei hotărâri. Inițial propus de 19 parlamentari UDMR, proiectul prevedea ca alegerile să aibă loc cu cel mult 90 de zile înainte de data la care expiră mandatul de președinte.