Alegeri prezidențiale 2024. Când ieșim la vot?

Alegeri prezidențiale 2024. Alegerile prezidențiale din acest an vor avea loc în septembrie, după ce Camera Deputaților a votat legea care permite devansarea datei acestor alegeri.

Legea permite, așadar, organizarea alegerilor prezidențiale cu cel mult trei luni înainte de luna în care actualul președinte își termină mandatul în fruntea țării.

Legea stipulează că ziua în care vor avea loc alegerile este duminică.

Cu minimum 75 de zile înainte de ziua votului, Guvernul decide data alegerilor prin intermediul unei hotărâri.

Inițial propus de 19 parlamentari UDMR, proiectul prevedea ca alegerile să aibă loc cu cel mult 90 de zile înainte de data la care expiră mandatul de președinte.

Legea a fost adoptată de Camera Deputaților în calitate de for decizional, cu un număr de:

  • 183 de voturi „pentru”
  • 84 „împotrivă”
  • și o abținere

Ea urmează să fie promulgată.

La finalul lunii februarie, Marcel Ciolacu spunea că alegerile prezidențiale vor avea loc în data de 15 și 29 septembrie.

Vot
Vot/SURSA FOTO: Dreamstime

USR nu este de acord cu devansarea alegerilor

Alegeri prezidențiale 2024. Uniunea Salvați România (USR) a cerut retrimiterea la comisii. Solicitarea, însă, a fost respinsă.

Ionuț Moșteanu a precizat, în timpul dezbaterilor, că PSD și PNL calcă în picioare democrația.

El a mai spus că alianța își bate joc de dreptul oamenilor de a alege doar pentru a beneficia de mici avantaje politice și electorale.

„PSD roșu și PSD galben, v-ați dat mâna să călcați în picioare democrația. Modificați legile electorale în an electoral. Aproape trei luni mai sunt până pe 9 iunie și nimeni nu știe ce vreți să faceți cu legea și cu comasarea. Vă bateți joc de dreptul oamenilor de a alege și de a fi aleși pentru niște mici avantaje politice și electorale. Vreți să faceți o manevră cu prezidențialele. Vreți să mutați campania electorală în august, când toată lumea va fi la munte, la mare”, spunea Ionuț Moșteanu în timpul dezbaterilor.

Candidat comun la prezidențiale?

Alegeri prezidențiale 2024. Luni seara, Nicolae Ciucă, liderul PNL, a evidențiat importanța transparenței în fața electoratului în ceea ce privește eventualele discuții despre un candidat comun cu PSD la alegerile prezidențiale.

Acesta a mai spus că discuțiile în acest sens vor avea loc după rezultatele alegerilor locale și europarlamentare.

În acest mod, va fi evaluat profilul și perspectivele percepute de către români.

Existau trei variante pentru alegerile prezidențiale

Înainte, șeful Guvernului României comunicase că există trei opțiuni pentru desfășurarea alegerilor prezidențiale. Aceste variante cuprindeau perioadele 1-15 septembrie, 8-22 septembrie sau finalul lunii septembrie.

La acea vreme, președintele PSD spunea  că intervalul cel mai potrivit este 8-22 septembrie.