Cum stă Joe Biden în sondaje

În fața adversarului său republican, Donald Trump, Joe Biden își vede popularitatea scăzând, conform unui sondaj publicat de New York Times sâmbătă. Acest sondaj, considerat de unii „alarmant” pentru președintele în exercițiu, indică o tendință îngrijorătoare, mai ales printre alegătorii democrați.

Aproximativ opt luni înainte de alegerile din noiembrie și cu doar patru zile înainte de „Super Tuesday”, unde 15 state organizează primare simultane pentru ambele partide, rezultatele acestui sondaj vin într-un moment crucial. Cu toate că Joe Biden și Donald Trump sunt clar favoriții partidelor lor, rezultatele arată că Trump îl devansează pe Biden.

Potrivit sondajului realizat la nivel național de către New York Times și Universitatea Siena College, dacă alegerile ar avea loc astăzi, 43% dintre alegători ar vota pentru Biden, în timp ce 48% ar opta pentru Trump.

Chiar dacă Biden poate argumenta că economia este în creștere, cu „doar unul din patru alegători considerând că țara merge în direcția bună”, majoritatea văd economia într-o lumină nefavorabilă.

donald trump
SURSĂ FOTO: Twitter, Mad Bull America

Biden, într-o scădere continuă de popularitate

Această tendință este mai accentuată în rândul femeilor, alegătorilor de culoare și latino, precum și printre muncitori. În timp ce Trump se bucură de sprijinul solid al Partidului Republican, câștigând 97% din voturile celor care l-au susținut în alegerile anterioare, Biden se confruntă cu o cifră mai mică, având doar 83% din susținerea alegătorilor săi anteriori, iar 10% declară că acum ar vota pentru Trump.

În plus față de problemele economice, vârsta înaintată a lui Biden și sprijinul său puternic pentru Israel în mijlocul conflictului din Fâșia Gaza au generat nemulțumire în rândul unor alegători democrați.

În noiembrie, un alt sondaj publicat de New York Times indica o scădere a popularității lui Biden în comparație cu Trump în cinci din cele șase state-cheie, mai ales în rândul tinerilor și minorităților.