Mai mult, Ministerul Economiei informează astăzi, într-un comunicat de presă, că “nu este avută în vedere şi nu va fi promovată vreo măsură care ar putea afecta parteneriatul Hidroelectrica cu băncile finanţatoare, precum anularea unor datorii, restructurarea unor împrumuturi sau alte modificări ale programelor de creditare/ rambursare aflate în vigoare la data deschiderii procedurii de reorganizare judiciară”.

Totuşi, analiştii contactaţi de Capital sunt sceptici în ceea ce priveşte planul de reoganizare al societăţii fără a fi realizată o analiză în detaliu. Mai mult despre părerile specialiştilor puteţi citi aici.

Redăm mai jos cum vede Ministerul Economiei şi administratorul judiciar reorganizarea societăţii Hidroelectrica, care a intrat săptămâna trecută în procedura insolvenţei .

“Hidroelectrica este unul din cei mai mari – şi, potenţial, cei mai profitabili – operatori economici cu capital majoritar de stat. Situaţia fluxului de numerar la nivelul acestui operator economic denotă existenţa unor disfuncţionalităţi care trebuie identificate şi asumate corect şi echilibrat, pentru a permite în consecinţă identificarea şi aplicarea unor soluţii economice, în condiţiile legii, pentru o redresare economică rapidă şi pentru recâştigarea pozitiei strategice a Hidroelectrica în economia naţională, conform potenţialului său real.

  • Nu este avută în vedere şi nu va fi promovată vreo acţiune de înstrăinare a unor active dedicate Sistemului Energetic National.
  •  Nu este avut în vedere şi nu va fi promovat vreun mecanism de scădere a capacităţilor de producţie a energiei electrice.
  •  Nu este avut în vedere şi nu va fi promovat vreun mecanism de vânzare a acţiunilor deţinute de Statul Român la acest operator economic. Procedeul de privatizare avut în vedere este prin emiterea de acţiuni pentru majorarea capitalului social şi vom utiliza toate mijloacele necesare pentru respectarea termenelor asumate cu instituţiile financiare internaţionale în ceea ce priveşte guvernanaţa corporatistă şi listarea pe bursă.
  •  Nu este avută în vedere şi nu va fi promovată vreo măsură de reducere a forţei de muncă sau a remunerării muncii în cadrul Hidroelectrica.
  •  Nu este avută în vedere şi nu va fi promovată vreo măsură care ar putea afecta parteneriatul Hidroelectrica cu băncile finanţatoare, precum anularea unor datorii, restructurarea unor împrumuturi sau alte modificări ale programelor de creditare/rambursare aflate în vigoare la data deschiderii procedurii de reorganizare judiciară.

Ministerul Economiei menţionează că pentru reorganizarea imediată a activităţii Hidroelectrica şi pentru asigurarea siguranţei economice şi tehnice a Hidroelectrica pe termen lung, se are în vedere următoarele:

  • O politică de vânzări destinată să permită accesul echitabil şi direct al consumatorilor industriali la energia electrică, în piata concurenţială, în condiţii care să faciliteze valorificarea optimă a potentialului economic real al producătorilor de energie din alte surse primare (nucleară, lignit, huilă etc.);
  • O politică de creştere a eficienţei în producerea de energie electrică;
  • O politică de furnizare a serviciilor de sistem pentru asigurarea durabilă a siguranţei şi stabilităţii Sistemului Energetic Naţional, în condiţii de optimizare a funcţionării instalaţiilor energetice din patrimoniu;
  • O politică de aducere a capacităţilor de producţie în operare la nivelul performanţelor internaţionale, cu creşterea siguranţei în funcţionare;
  • O strategie de valorificare a potenţialului hidroenergetic neamenajat şi de stimulare a participării capitalului privat în proiectele de dezvoltare şi retehnologizare;
  • Implementarea guvernanţei corporative.

Ce deţine Hidroelectrica

Societatea are organizate în componenta sa 13 sedii secundare cu statut de sucursală fără personalitate juridică. Hidroelectrica deţine 100% din capitalul social al unui număr de 8 filiale  organizate ca societăţi pe acţiuni (Hidroserv). Hidroelectrica are în administrare 274 centrale şi staţii de pompare, cu o putere totală instalată de 6.443 MW şi o producţie anuală de 17,46 TWh într-un an hidrologic mediu. Societatea are circa 5.200 angajaţi. Numărul total de salariaţi, luând în considerare şi filialele Hidroserv, este de circa 7.700.

În anul 2011, în urma vânzarii energiei electrice, Hidroelectrica a înregistrat un profit contabil de circa un milion de euro la o valoare totală a activelor de peste 3,3 miliarde de euro şi o cifră de afaceri de 3,02 miliarde lei.

Fluxul de numerar previzionat pentru semestrul II al acestui an este însă negativ, relevand încasări de 1,85 miliarde de lei şi plăţi de 2,46 miliarde de lei. În primele cinci luni ale anului curent, deficitul de numerar se ridică la 774 milioane de lei, conform datelor comunicate de Ministerul Economiei.