Sediu fictiv, păstrarea anonimatului şi cunoştinţe temeinice de contabilitate şi finanţe. Acestea par a fi secretele firmei AMERICAN EUROPEAN MARKETING & ENTERPRISES SA, firma care a şocat ieri publicând un profit de aproape 4 miliarde de euro, peste profitul unor companii precum Petrom, Vodafone sau Dacia.

Ce se întâmplă de fapt?

Sorin Blejnar, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrară Fiscală (ANAF) a explicat pentru capital.ro care sunt motivele pentru care firma are o asemenea cifră de afaceri.  

Asociaţii firmei au dublă calitate: acţionari la o companie din Statele Unite ale Americii, statul Oregon şi asociaţi la AMERICAN EUROPEAN MARKETING & ENTERPRISES SA. Aceştia au supraevaluat, mult peste normalitate, valoarea acţuinilor deţine în America şi le-au trecut pe firma din România. Conform normelor din Codul Fiscal, această supraevaluare nu se impozitează decât în cazul înstrăinării.

În ceea ce priveşte motivul acestei operaţiuni, şeful ANAF a declarat că se derulează o anchetă în colaborare cu fiscul german şi cel american pentru a fi descoperite toate detaliile mecanismului financiar.

Mai trebuie precizat faptul că sumele care apar în bilanţurile financiare depuse la Ministerul de Finanţe şi Registrul Comerţului nu reprezintă bani reali, a declarat pentru capital.ro Sorin Blejnar.


AMERICAN EUROPEAN MARKETING & ENTERPRISES SA este un nume de companie care nu este foarte cunoscută în România. Datele sale financiare pe 2009 sunt foarte surprinzătoare: cifra de afaceri corespunde cu profitul, dar surprizele nu se opresc aici.

Firma nu are absolut niciun angajat. Mai mult, o comparaţie a profiturilor realizate în anul trecut, arată că AMERICAN EUROPEAN MARKETING & ENTERPRISES SA a realizat un profit mai mare decât companii precum Petrom, Vodafone Romania sau Dacia.

Astfel, din datele furnizate de ONRC, firma figurează cu 0 (zero) angajaţi, iar profitul este identic cu cifra de afaceri: 15.474.732.000 lei.

Datele de pe site-ul ONRC sunt confirmate şi de bilanţul care se află pe Ministerul Finanţelor Publice.

DETALII:
Citeşte şi Firmă cu zero angajaţi, profit mai mare decât Petrom şi Vodafone!