Decisă să reducă impactul asupra mediului, conducerea UNESCO a propus recent angajaților din toată lumea un document care să-i ajute să devină mult mai sustenabili. Ghidul este structurat pe opt secțiuni, de la „înverzirea” muncii la birou, până la stilul de viață, și include multe informații de genul „știați că?” referitoare la consumul zilnic de resurse naturale. Media anuală a emisiilor cu efect de seră rezultate din activitatea întregului corp de angajați UNESCO este de cinci tone. Pentru a compensa această poluare este nevoie de 200 de copaci, care pot absorbi, în medie, douăzeci de kilograme de dioxid de carbon.

Transportul public este de preferat

Cele mai ecologice variante pentru a ajunge la locul de muncă sunt transportul cu trenul, metroul, autobuzul sau bicicleta, în schimb, dacă automobilul personal (sau de serviciu) este singura opțiune, Unesco încurajează angajații să meargă împreună cu familia, prietenii sau colegii. Și asta pentru că, potrivit calculelor realizatorilor studiului, mersul cu mașina la lucru produce de trei ori mai mult dioxid de carbon decât mersul cu trenul.
Astfel, pentru a face naveta timp de o lună între Versailles și Paris (880 de kilometri), un angajat care merge cu mașina produce 176 de kilograme de dioxid de carbon (pentru absorbția căruia este nevoie de opt copaci), cel care merge cu autocarul produce 78 de kilograme de dioxid de carbon (3 copaci și jumătate compensează), iar cel care alege trenul, 3,5 kilograme de dioxid de carbon (15% din capacitatea de absorbție a unui copac). Odată ajunși la lucru, angajații sunt încurajați să urce pe scări, în loc să folosească liftul, din moment ce, pe lângă faptul că este mai sănătos, este mult mai sustenabil: cantitatea de dioxid de carbon produsă în timpul folosirii unui lift timp de trei ore și jumătate este egală cu cea rezultată din utilizarea unui calculator timp de o săptămână (un kilogram).
În deplasări, e de preferat trenul avionului (sau zborul la clasa economică) și hotelurile etichetate „ecologice” sau hostelurile.

Lipsa cravatei salvează energie

În timpul orelor de stat la birou, aparatele de aer condiționat, de încălzire sau ventilatoarele ar trebui folosite numai când este necesar și oprite chiar și în timpul plecării la masă sau la cafea. Mai mult, un sfat de bun simț precum „îmbracă-te adecvat sezonului” poate avea rezultate de necrezut. Astfel, potrivit studiului, angajații din Japonia care au renunțat să poarte cravată în timpul verii au salvat aproximativ 79,000 de tone de dioxid de carbon în numai două luni, respectiv echivalentului cantității emise de un computer care ar funcționa nouă ore pe zi, cu excepția week-endurilor, timp de un mileniu și jumătate.
Mai mult, utilizarea documentelor în format electronic, a e-mail-ului și a sistemului de videoconferință sunt de preferat imprimantelor, a copiatoarelor sau a faxului. Dar când acestea din urmă sunt necesare, trebuie achiziționate echipamente cu consum redus și trebuie folosită hârtie ecologică, iar ulterior reciclată, alături de tonere și cartușe de cerneală. Tot pentru a fi mai ușor de reciclat, sunt de preferat paharele de hârtie celor de plastic pentru pauzele de cafea. Și asta pentru că, potrivit studiilor, reciclarea unei tone de hârtie salvează 17 copaci și 20.000 de litri de apă.
Dotarea birourilor cu ghivece este un alt atuu pentru mediul de lucru, iar udarea plantelor cu apă reziduală produsă de aparatele de aer condiționat este o soluție eco. Mai mult, potrivit specialiștilor, cele mai potrivite plante de birou sunt bambusul, azaleele, crizantemele, cactușii și plantele agățătoare, pentru că absorb nu numai dioxidul de carbon, ci și alți produși toxici rezultați din folosirea copiatoarelor, faxurilor sau a mobilierului.

Stil de viaţă „verde”

Realizatorii ghidului Unesco dau câtva sfaturi de bun simț atunci când vine vorba de „înverzirea” stilului de viață: ia la cumpărături o pungă textilă; închide lumina în zonele care nu sunt dotate cu detectori de mișcare; reciclează, vinde sau donează obiectele vechi precum îmbrăcăminte sau telefoane mobile, pentru că astfel vei reduce risipa și sărăcia și vei ajuta la crearea de locuri de muncă; folosește opțiunea economică atunci când tragi apa la toaletă. Nu în ultimul rând, ajută-i pe prieteni, colegi și membrii familiei să afle cum pot fi mai prietenoși cu mediul, în special cei trei „R”: „Redu, refolosește și reciclează!”.

Top 10 Ponturi

Ghidul Unesco culminează cu top al celor mai eficiente ponturi, de bun simț, pentru a proteja mediul:

1.    Evită să conduci spre locul de muncă – folosește mijloacele de transport în comun în schimb.
2.    Redu călătoriile pentru îndeplinirea misiunilor: folosește sistemul de videoconferință, telefon și e-mail, precum și experți locali.
3.    Alege trenurile mai degrabă decât avioanele pentru călătoriile de lucru.
4.    Dacă avionul este singura opțiune, alege un bilet la clasa economică, rute directe și ia un bagaj cât mai ușor.
5.    Folosește sistemul de încălzire / aer condiționat numai atunci când e necesar și închide ferestrele și ușile atunci când acesta funcționează.
6.    Pune termostatul pe funcția „automat” în timpul zilei.
7.    Închide lumina când pleci dintr-o încăpere (birou, sală de ședințe, toaletă).
8.    Oprește monitorul când nu folosești calculatorul, chiar și pentru absențe scurte.
9.    Redu, refolosește și recilează: hârtie, cartușe de cerneală și tonere.
10.    Adu-ți propria cană pentru cafeaua la pachet și alte băuturi calde și ambalează-ți singur pachetul pentru masa de prânz.
Află mai multe despre ce înseamnă să fii sustenabil, accesând site-ul primei comunităţi de practică pentru dezvoltare durabilă din România. Comunitatedurabila.ro reuneşte experţi şi manageri de proiecte din domenii diverse, cu toţii interesaţi să dezvolte profilul durabil al proiectelor pe care le conduc.
Comunitatea este un rezultat al proiectului „Parteneriat pentru dezvoltare durabila” co-finanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 ”Investeşte în oameni!” iniţiat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta în parteneriat cu ActiveWatch şi implementat cu sprijinul Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.