Înainte de a vă apuca "de gătit", trebuie să vă echipaţi corespunzător, cu mănuşi şi un halat sau un şorţ de bucătar.
În materie de uleiuri alimentare folosite în reţetă, trebuie să vă asiguraţi că sunt 100% esenţiale şi să ştiţi că dacă nu le folosiţi pe cele mai pure, vă puteţi îmbolnăvi.
Cu gramajele indicate în aceste două reţete (a lui John Pemberton şi cea de Open Cola) puteţi obţine doi litri de suc, cantitatea minimă pentru care nu aveţi nevoie de echipamente de specialitate de măsurare şi amestecare. În ambele, Cola este compusă din cinci părţi de apă minerală şi una de sirop. Cofeina este opțională în ambele sucuri, deoarece nu afectează gustul deloc. "Și se subînțelege că, dacă face și consuma acest suc, este pe propriul risc!", scrie "The Wired".
Reţeta lui John Pemberton
John Pemberton (1831-1888) a fost un farmacist american şi este inventatorul băuturii răcoritoare Coca-Cola. În 2010 Coca-Cola Company i-a adus un omagiu lui Pemberton, promovându-l ca personaj cheie într-o campanie publicitară numită "Formula secretă". Bazat pe ingredientele secrete ale produsului, imagini referioare la Pemberton au fost folosite pentru a-i determina pe oameni să creadă și mai mult în istoria și mitologia Coca-Cola.
Aceasta este cea mai uşoară dintre cele două reţete şi a fost adaptată la anul 2013 – în alte reţete veţi întâlni de multe ori lipsa gramajelor sau prezenţa unităţilor de măsură imperiale, care nu mai sunt de mult actuale. Cantitatea de cofeină din reţeta iniţială era de cinci ori mai mare decât cantitatea găsită într-o cola din zilele noastre.


ingrediente
:

Apa – 1900ml
Alcoolul – 40ml
Suc de lămâie – 190ml
Extract de vanilie – 2.6ml
Ulei de portocale – 0.ml
Ulei de lamaie – 0.125ml
Ulei de nucșoară – 0.05 ml
Ulei de coriandru – 0.002ml
Ulei de Neroli – 0.05 ml
Ulei de scortisoara – 0.05 ml
Cofeina – 0,6 g
Acid fosforic sau citric – 14g
Zahăr (granulat) – 2,400 g
Zahăr (caramelizate) – 400g
1) Primul pas este amestecul de arome "7X". Combină uleiurile cu alcoolul într-un recipient de sticlă, folosing o pipetă mică de sticlă, care picură 0.025ml pe picătură. În ceea ce privește alcoolul, aveți nevoie de etanol pur, însă şi o vodcă de bună calitate poate înlocui cu succes alcoolul.

2) Rolul alcoolului este de a emulsiona uleiurile, pentru a preveni separarea acestora în apă. Mixaţi amestecul de uleiuri şi alcool până când bulele de ulei sunt foarte puţin vizibile + puteţi folosi un blender.

3) Se amestecă apă și zahăr solid într-o tigaie la foc mediu. După ce se caramelizează, adăugați-l în apă, pentru a da culoarea specifică Coca Cola.

4) Adauga extract de vanilie, apoi cofeina, apoi sucul de lămâie şi acidul, cu care trebuie să aveţi foarte mare grijă. Apoi, adăugaţi primul amestec, 7X şi amestecaţi bine, pentru a încorpora bine toate uleiurile.

5) După ce aţi pus totul, îl îmbuteliaţi și îl lăsați să se răcească, proces care îl va face mai gros, ca un sirop. Daca vrei o culoare mai inchisa la Cola dvs., atunci puteți fie să adăugați mai multe caramel fie puteți adăuga un colorant artificial.

6) Puneţi apă minerală şi beţi – puneţi de cinci ori mai multă apă minerală de cât sirop şi gata, dar gustaţi pe toate etapele amestecului.
Reţeta Open Cola
OpenCola este un brand de cola open source, pentru care instrucţiunile de fabricare sunt disponibile şi a cărei reţetă poate fi modificată de oricine. 
Echipamentul necesar pentru Open Cola este aceeași ca și pentru Pemberton cola, iar uleiurile sunt în mare parte la fel. Cu toate acestea, există o serie de diferențe esențiale între cele două reţete – aici se folosesc coloranți artificiali în loc de caramel, iar liantul pentru uleiurile esenţiale este guma arabică , în loc de alcool. Acest lucru are avantajul de a face Open Cola potrivit pentru cei care nu pot bea alcool din motive de sănătate sau religioase.Cel mai imortant, trebuie să vă asiguraţi că folosiţi o gumă arabică de bună calitate.Ingrediente:Apa – 2000mlColorant caramel – 1 lingurițăOrange ulei – 0.35mlUlei de lămâie – 0,1 mlUlei de nucșoară – 0,1 mlUlei de Cassia – 0.15mlUlei de coriandru – 0.125mlUlei de Neroli – 0.025mlVar – 0.0275mlLavanda – 0.025mlGumă arabică – 1:10 lingurițăZahăr (granulat) – 2.000 gCitric sau acidul fosforic – 17.5gCafeina – 0.15g
 1) Se adaugă uleiurile împreună într-un recipient de sticlă, pentru că altfel guma arabică va lipi de plastic. Adaugaţi guma arabică cu câteva picături de apă și amestecaţi energic

2) Se pune şi acidul în amestecul obţinut.

3) Se amestecă zahărul în apă la foc mediu, în care puteţi adăuga şi cofeină, dacă doriţi.

4) Adăugați amestecul de acid şi uleiuri cu zahărul cu mare atenţie, pentru a nu vă stropi cu amestecul cu acid.

5) Adaugaţi colorant caramel și se amestecaţi totul.

6) Puneţi în sticle la răcit şi apoi adăugaţi de cinci ori mai multă apă minerală, la fel ca la reţeta Pemberton şi gata! Aveţi Open Cola, a cărei reţetă este oferită sub licenţa GNU.