Oțetul este un ingredient natural de curățare, ieftin și eficient

Datorită naturii sale acide, oțetul este un ingredient natural de curățare, ieftin și eficient, dar utilizările sale nu se limitează doar la curățarea obiectelor din sticlă și spălarea toaletelor. De exemplu, știați că oțetul vă poate ajuta dacă pe uneltele de grădină există pete de rugină? Dacă îți place să te bazezi pe soluții naturale, ieftine, oțetul este ingredientul care te poate salva din multe situații. Iată ce se poate face cu ajutorul oțetului în gospodărie, potrivit Housedigest.

Îndepărtarea urmelor de apă de pe mobilier

Aveți o piesă frumoasă de mobilier din lemn, care este pătată de un inel de apă de culoare deschisă? Oțetul ar putea fi răspunsul. Ingredientul activ de curățare din oțet este acidul acetic, utilizat în anumiți solvenți. Petele care au o nuanță albă sunt cauzate de umiditatea care a deteriorat finisajul. Oțetul poate intra ușor în stratul superior al lacului, permițând ca o parte din umezeala respectivă să se desprindă. Dacă adăugați ulei în soluția de oțet, astfel puteți recondiționa culoarea lemnului.

Tot ce trebuie să faceți este să combinați oțetul alb și puțin ulei de măsline într-un raport de 1:1. Aplicați o parte din amestec pe o cârpă și frecați peste filigran, urmând granulația lemnului. Rezultatele nu sunt garantate, dar unii spun că au încercat acest truc pentru diminuarea urmelor ușoare de umiditate. Dacă aveți de-a face cu o pată de culoare închisă, înseamnă că umiditatea s-a infiltrat adânc în lemn. În această situație, șlefuirea suprafeței este cea mai bună soluție.

Eradicarea musculițelor de oțet

Acești dăunători minusculi tind să-și facă simțită prezența în lunile de vară. Stau pe fructe, ajung în băuturi și se ridică precum un nor atunci când sunt deranjate.

În timpul procesului de coacere, zaharurile din fructe sunt transformate în acid acetic. Musculițele de oțet se hrănesc cu acid acetic, ceea ce explică obsesia lor pentru oțet. De aceea, oțetul este momeala perfectă pentru a fi folosită într-o capcană.

Pentru a crea o capcană, luați un borcan și umpleți-l parțial cu oțet. Puneți un strop de detergent de vase și amestecați. Puteți să fixați o bucată de folie de plastic pe partea de sus a borcanului cu o bandă de cauciuc și să faceți găuri în ea. Acest lucru va permite musculițelor de oțet să urce, dar le va îngreuna zborul.

De asemenea, puteți adăuga câteva linguri de zahăr la amestec. Un studiu publicat de Universitatea Columbia arată că musculițele de oțet sunt foarte atrase de acidul acetic, dar și de zahăr.

Elimină rugina de pe anumite ustensile

Oțetul poate distruge petele de rugină încăpățânate. Știința din spatele acestui lucru este destul de simplă. Oțetul conține acid acetic. Când este combinat cu rugina, are loc o reacție chimică care leagă acidul acetic și particulele de fier împreună, transformând rugina în sare. Apoi puteți șterge cu ușurință sarea.

Puteți profita de această reacție pentru a curăța orice, de la unelte de grădină ruginite la șuruburi, capacele borcanelor sau chei. Lăsați articolele ruginite la înmuiat în oțet, peste noapte. Apoi, scoateți-le din oțet și spălați-le în apă curată. Apoi ștergeți suprafața uscată cu ulei. Orice tip de ulei este bun, inclusiv uleiul de gătit. De asemenea, puteți folosi oțetul pentru a distruge petele de rugină de pe articolele din alamă și cupru, dar asigurați-vă că îl diluați cu apă și nu le lăsați să se înmoaie prea mult.

Vă scapă de reziduurile de lipici

Reutilizarea borcanelor de sticlă este o modalitate excelentă de a reduce deșeurile, dar avem o problemă: reziduul de lipici. Etichetele de pe borcane pot lăsa pete lipicioase, care atrag murdărie. Și aici oțetul ne poate simplifica munca. Acidul acetic este coroziv, chiar și în concentrațiile scăzute din oțet. Un studiu publicat în „Journal of Cultural Heritage” afirmă că acidul acetic este eficient în descompunerea adezivilor.

Dacă doriți să eliminați o pată de lipici, lăsați articolul la înmuiat în oțet, astfel încât acidul acetic să aibă timp să înmoaie reziduul. Dacă acest lucru nu este posibil, cum ar fi cazul articolelor electronice, puteți îmbiba un prosop de hârtie în oțet, tamponând cu el obiectul. Apoi, îndepărtați excesul de lipici.

Eficient și la eliminarea mucegaiului

Oțetul este acid și descompune încet structura mucegaiului. Oțetul este relativ blând, dar pot rămâne pete de mucegai și poate fi necesară o spălare suplimentară cu un produs de curățare de uz casnic.