Oțelul inoxidabil este unul dintre cele mai populare materiale pentru electrocasnice, blaturi de bucătărie și chiuvete, deoarece durează foarte mult și nu se pătează foarte ușor. Deși este considerat „inoxidabil”, există diferite modalități prin care materialul poate ajunge să aibă pete de rugină, cum ar fi o tigaie umedă, uitată mai mult timp pe suprafață, anumite zgârieturi profunde sau tot felul de crestături.

Cum să îndepărtați petele de rugină de pe obiectele de oțel

Din fericire, rugina de pe oțelul inoxidabil se poate îndepărta cu produse pe care le aveți oricând la îndemână, potrivit The Spruce.

Diferiți factori pot provoca apariția ruginei. Cea mai frecventă cauză este o tigaie ruginită sau o unealtă lăsată într-o chiuvetă din oțel sau pe un blat care transferă rugina pe oțelul inoxidabil. Metalele ruginesc dacă sunt expuse la elemente corozive, cum ar fi sarea și clorul, pentru perioade lungi de timp sau dacă produsele de curățare și uneltele dure deteriorează finisajul.

Modul în care oțelul inoxidabil este întreținut poate influența apariția ruginii. Dacă oțelul inoxidabil este zgâriat de un cuțit, de bureți mai duri sau de unele lovituri, există șansa apariției ruginii

Cele mai bune produse pentru îndepărtarea ruginii

Nu intrați în panică dacă observați că petele de rugină au pus stăpânire pe chiuvetă sau pe vasele din oțel inoxidabil. Probabil că aveți  în cămară produsele necesare pentru a le îndepărta ușor, fără să dați bani pe produse chimice costisitoare.

Iată câteva ingrediente pe care le puteți folosi pentru a scăpa de petele de rugină:

  • Bicarbonat de sodiu
  • Sare
  • Zeama de la o lămâie sau două
  • Cartofi cruzi
  • Oțet alb distilat
  • Praf de curățat
  • Detergent de spălat vase

Dacă agenții de îndepărtare a ruginii nu funcționează, încercați un produs de curățare care conține acid oxalic. Utilizați formula lichidă, care nu conține abrazivi, și urmați instrucțiunile de pe etichetă pentru îndepărtarea ruginii de pe vasele din oțel inoxidabil.

Cum să îndepărtați rugina de pe oțelul inoxidabil

Utilizați bicarbonat de sodiu

Pulverizați pe partea ruginită bicarbonat de sodiu. Sau faceți o pastă din o jumătate de cană de bicarbonat de sodiu și o lingură de apă și întindeți-o bine pe pată. Lăsați să acționeze timp de 30 de minute. Îndepărtați ușor rugina cu un burete umed. Clătiți bine zona și uscați-o cu o cârpă din microfibră care nu lasă scame.

Utilizați un cartof crud

Cartofii conțin acid oxalic, folosit ca agent de îndepărtare a ruginii în produsele din comerț. Tăiați un cartof crud în jumătate. Puneți câteva picături de detergent de spălat vase pe părțile tăiate. Frecați zona ruginită cu cartoful.

Lăsați să stea pe zona ruginită timp de cel puțin patru ore. Scoateți cartoful și spălați bine zona cu un burete. Clătiți și uscați cu o cârpă din microfibră.

Folosiți praf de curățat și oțet

Faceți o pastă cu un sfert de cană de praf de curățat și o cană de oțet alb distilat.

Acoperiți zona ruginită cu această pastă și frecați-o cu un burete. Lăsați pasta să acționeze cel puțin cinci minute și apoi clătiți. Uscați zona și repetați operațiunea dacă e necesar.

Utilizați zeamă de lămâie și sare

Faceți o pastă amestecând două părți de sare de masă și o parte zeamă de lămâie. Sau, scufundați capătul tăiat al unei lămâi în sare. Aplicați pasta pe zona ruginită, cu un burete, și apoi curățați ușor rugina. Clătiți zona curățată cu apă caldă și uscați cu o cârpă curată.

Cum să preveniți apariția petelor de rugină

Nu utilizați niciodată perii de sârmă când curățați suprafețe din oțel inoxidabil. Ele pot provoca zgârieturi care pot duce ulterior la rugină.

Evitați prafuri de curățat abrazive și substanțele chimice dure, cum ar fi cele cu clor, amoniac sau detergenții pe bază de alcool. Nu lăsați vasele și ustensilele din oțel inoxidabil la înmuiat peste noapte.