Pe o piaţă care a scăzut, anul trecut, cu 15% faţă de nivelul de 200 mil. euro din 2008, casele de avocatură se luptă aprig pentru proiectele mari. Şi cum „unde‘s doi, puterea creşte“, fuziunile tind să se înmulţească.

Echipele coordonate de Gheorghiţă Mateuţ, respectiv Ovidiu Budu­şan au avut mai multe colaborări de-a lungul timpului, iar asocierea dintre ele, parafată zilele trecute, a fost, practic, „o formalizare“ a relaţiei, după cum o descriu chiar cei direct implicaţi. Nu este însă singura ştire recentă de acest gen, iar unii avocaţi o interpretează ca pe o tendinţă, în timp ce alţii spun că sunt doar cazuri singulare. Însă toată lumea este de acord că se asistă la o maturizare a pieţei locale de avocatură, dar şi la o reacţie naturală în faţa schimbărilor induse de criza economică. „Dacă privim un top financiar al societăţilor de avocatură, vom observa că acesta este compus în exclusivitate din mari concentrări“, explică Ovidiu Buduşan, partener la Mateuţ-Buduşan. „Şi atunci este firească această concentrare, această orientare spre crearea unor entităţi mai vaste, cu echipe ample, care să poată asigura logistic implicarea în mari proiecte“, completează el.

Ca reacţie la schimbările majore care au avut loc în economie în ultimul an, şi marile case de avocatură au simţit nevoia unei regândiri a strategiei, începând cu modificarea structurii interne pentru a menţine un nivel cât mai ridicat al veniturilor.

De la imobiliare la litigii şi insolvenţă

„Pe ansamblu, asocierile/fuziunile care au avut loc reprezintă răspunsul la o serie de nevoi existente, dar şi viitoare ale clienţilor respectivelor firme de avocatură, ceea ce este absolut firesc“, explică şi Gabriel Zbârcea, managing partner la Ţuca Zbârcea & Asociaţii. Iar Cătălin Băiculescu, co-managing partner la Muşat & Asociaţii, completează: „Pe lângă preluări şi fuziuni, pe piaţa locală de avocatură s-a observat şi orientarea firmelor către domenii adiacente, mai mulţi jucători de pe piaţă înfiinţându-şi case de insolvenţă sau firme de consultanţă fiscală“. De exemplu, ponderea ariei de fuziuni şi achiziţii şi a celei de imobiliare a scăzut considerabil în veniturile firmei, de la circa 40% în perioada 2007-2008 la sub 10%. În schimb, anul trecut, domenii precum litigii, farmaceutice, insolvenţă au înregistrat creşteri de aproximativ 20%. În cazul Cunescu, Balaciu & Asociaţii, ponderea veniturilor din litigii a crescut de la 25% din total venituri, în 2008, la 35%-40%, în 2009. Nivelul s-a menţinut şi în primul trimestru al anului 2010, spune Dinu Petre, partener. Iar în cazul casei de avocatură Boştină şi Asociaţii, litigiile au continuat să aibă cea mai mare contribuţie la cifra de afaceri a societăţii în 2009. „Datorită faptului că noi nu am avut o expunere mare pe imobiliare, departamentul nostru de real estate nu a fost afectat de criză, înregistrând chiar o creştere, e adevărat, mică“, explică Cezar Guşu, managing deputy partner. Reaşezarea economiei nu a afectat însă planurile de creştere ale NNDKP, de exemplu. Din contră.

„Este posibil să deschidem un nou birou teritorial în a doua jumătate a anului. De asemenea, vom căuta să întărim relaţia de colaborare pe care o avem cu Casa de Insolvenţă Transilvania“, spune Ion Nestor, unul dintre partenerii coordonatori. „Piaţa avocaturii s-a consolidat deja prin concentrarea marilor proiecte de asistenţă, consultanţă şi reprezentare legală la nivelul a şapte-opt cabinete de avocaţi, considerate mari.

În linia a doua, a firmelor medii, situaţia va rămâne schimbătoare, cu apariţii meteorice, cu preluări şi fuziuni“, spune Florian Niţu, de la Popovici Niţu & Asociaţii. În plus, adaugă el, au început să se evidenţieze şi la noi firmele tip „nişă de practică“, specializate într-un domeniu, care vor dobândi acces inclusiv la proiectele complexe, pentru servicii aferente ariei de specializare.

40 de avocaţi lucrează acum în casa de avocatură Mateuţ-Buduşan, faţă de 20 câţi erau în societatea Buduşan-Bâldea

Esenţial

211-52121-capital_13.jpgTop case de avocatură
Țuca Zbârcea & Asociaţii a fost, anul tre­­cut, casa de avocatură cu cele mai mari venituri. Pe locul doi se află Boştină şi Asociaţii, care a obţinut circa şase mi­lioane de euro din activităţi desfăşurate în afara ţării.

15% a fost scăderea înregistrată de piaţa de avocatură în 2009, de la nivelul de aproximativ 200 de milioane de euro în anul 2008.

Popovici & Asociaţii
Fuziune pentru litigii

211-52120-13_floriannitu_20_c.jpgLa începutul lunii martie, Popovici Niţu şi Asociaţii a anunţat fuziunea cu societatea Dănescu & Asociaţii. Efectivă cu data de 1 aprilie 2010, această fuziune a dus la formarea uneia dintre cele mai puternice echipe de avocaţi de litigii din România. Prima direcţie de dezvoltare pentru anul acesta este reprezentată de departamentul de litigii, care şi-a dublat numărul de avocaţi în ultimii doi ani, ajungând la circa 20 în prezent.

Ţuca Zbârcea & Asociaţii
Focusare pe alianţe

211-52119-13_gabrielzbarcea_20_c.jpgFirma deţine în Cluj-Napoca un birou care funcţionează în asociere cu Nistorescu, Şomlea & Asociaţii şi care, anul trecut, şi-a dublat cifra de afaceri raportat la 2008. Cifra de afaceri totală a casei de avocatură nu reflectă nici încasările celor două societăţi constituite de Ţuca Zbârcea & Asociaţii, în domeniul insolvenţei şi proprietăţii intelectuale şi nici sumele încasate de Ţuca Zbârcea & Asociaţii, ca lider de consorţiu, în numele unor parteneri din cadrul diverselor proiecte în care societatea a fost implicată.