Un expert în plante a explicat pe Instagram cum să vă protejați plantele de interior, pe măsură ce temperaturile încep să scadă. Iată ce recomandă el, potrivit ThecoolDown.

În primul rând, spațiul în care trebuie depozitate plantele pe durata iernii trebuie să fie cât mai puţin umbrite, pentru a nu dăuna procesului de vegetaţie.

„Trebuie să țineți cont de tipul de plantă, dacă este sensibilă la frig sau rezistă mai bine de asigurarea luminii optime. În perioada aceasta, ziua se micşorează, iar lumina deficitară poate influenţa drastic unele plante”, spune experta Krystal Duran.

Florile şi arbuştii de interior au limite diferite de rezistenţă la factorii de vegetaţie

Nu doar oamenii şi animalele resimt efectele iernii, ci şi plantele, inclusiv cele de apartament. Puţini ştiu că florile sau arbuştii din ghivece suferă dacă nu sunt depozitate în spaţii luminoase, la temperaturi şi condiţii de umiditate potrivite. De aceea, experții recomandă celor care au plante de apartament să studieze foarte atent caracteristicile fiecărei specii.

Florile şi arbuştii de interior au limite diferite de rezistenţă la factorii de vegetaţie, spun specialiştii în horticultură. De aceea, unele plante au nevoie de pregătiri mai atente pentru iernat, fiind mai pretenţioase în ceea ce priveşte condiţiile ambientale.

Cel mai important, așa cum sfătuiesc toți specialiștii, este menținerea temperaturii. Excesul de apă poate duce la îmbolnăvirea sistemului radicular pentru că plantele prin intermediul rădăcinilor absorb apa şi substanţele minerale.

Udatul se reglează în funcţie de temperatura interioară

Temperatura ridicată din interior grăbeşte evaporarea şi automat udatul trebuie făcut mai des. Oricum, nu se recomandă udatul zilnic. De asemenea, dacă lumina e deficitară, se scade un pic şi cantitatea de apă pentru evitarea unui dezechilibru şi mai mare.

Căldura le va arde frunzele

Cu multe specii de plante de apartament care provin din climă tropicală, s-ar putea să credeți că o căldură mai mare le va ajuta să treacă prin lunile mai reci. Din păcate, acest lucru poate fi problematic, chiar periculos. Problema constă în principal în lipsa de umiditate rezultată; încălzirea centrală face ca aerul să fie mai uscat, ceea ce poate pune stres mai mare asupra plantelor. O căldură prea mare în apropierea lor le poate arde frunzele.

Există câteva lucruri pe care le putem face pentru a combate efectele încălzirii centrale asupra plantelor, fără a ne sacrifica propriul confort.

Indiferent dacă aveți în casă mai multe plante de interior sau doar câteva, aceste sfaturi vă vor ajuta să le ajutați să supraviețuiască atunci când temperatura de afară scade. Experții spun că este important să le țineți departe de sursele de căldură, indiferent dacă este vorba de un calorifer sau de aerul condiționat care merge pe cald.

Feriți plantele de încălzirea prin pardoseală

Încălzirea prin pardoseală poate dăuna plantelor de apartament, încălzindu-le rădăcinile prea mult și provocându-le stres. Dacă podeaua devine foarte rece când încălzirea este oprită, oscilația de temperatură poate fi un șoc pentru plante. De aceea, ar fi bine să mutați plantele undeva mai sus, pe un raft, o masă sau o comodă. De asemenea, puteți lua în considerare utilizarea unui ghiveci pentru plante suspendate.

Dacă plantele sunt prea mari pentru a fi așezate sus, o soluție alternativă este să adaugați un fel de tampon între fundul ghivecelor și podea, cum ar fi un covoraș gros de plută.

Dacă aveți un șemineu, orice plantă aflată în apropiere va suferi din cauza căldurii intense. Este valabil și pentru orice plantă din apropierea caloriferelor.

Ca soluție, puteți muta plantele cât mai departe de astfel de surse de căldură. Dacă simțiți căldura cu mâna, probabil că plantele sunt încă prea aproape de calorifer. În plus, țineți cont de umiditate. Stropirea în mod regulat a plantelor poate ajuta să mențineți mediul optim.