Să construiești o casă în regie proprie, în București, cu 300 euro/mp pare aproape imposibil. Și totuși, este posibil. Capital a demonstrat acest lucru într-unul din numerele anterioare. Suma totală a construcției casei Capital, amplasată la marginea orașului, ajunge la 60.000 euro, suprafața desfășurată fiind de 163 mp, structurată pe parter și etaj mansardat, trei dormitoare, trei băi, un living și o bucătărie.
Ce stil s-ar potrivi acestei case? Primul pas care trebuie făcut, când te decizi să-ți mobilezi casa, este să suni un designer, unul dintre motivele principale fiind acela că „îți dă idei“ cum să îmbini culorile, ce stil să alegi. Mai ales că stilurile se mai schimbă, iar dacă tot faci un efort, de ce să nu fii în tendințe? Amalia Predescu, senior interior designer, crede că, având în vedere designul, forma și modulele de compartimentare ale casei, cel mai bine s-ar potrivi un stil modern, chiar ușor futurist, cu linii simple, sugestive, care să nu îmbrace foarte mult spațiul.
În context, culorile predominante trebuie să fie unitare, complementare, iar prin anumite elemente prestabilite – tablouri, corpuri de mobilier – să se creeze explozia de culoare. Astfel, mai spune ea, gri, alb, crem, negru, galben, verde, constituie o gamă de culori compatibilă cu cele descrise mai sus. De ce este importantă culoarea? Pentru că „reprezintă un mijloc prin care putem crea o anumită atmosferă, fie mai caldă, fie mai sobră, putem atrage atenția asupra unei zone sau putem corecta anumite deficiențe ale spațiului, cum ar fi o proastă iluminare“, completează Dragoș Antonescu, director general Crafthouse Solutions.
Potrivit lui, deși este dificil de vorbit despre trenduri legate de culoare, totuși cele mai frecvente sunt solicitările pentru spații calde, aerisite, luminoase, în care sunt asociate culori discrete, sau pentru amenajări îndrăznețe, combinații în contrast, cât și pentru utilizarea unor culori și texturi naturale – „pământ, lemn, piatră“.
Cu alte cuvinte, dacă vă decideți, în cele din urmă, să apelați la un designer profesionist, costurile pentru serviciile de proiectare pot începe de la 500 de euro, în cazul unei soluții cu un grad redus de complexitate. În realitate, dintre cei care tatonează această idee de a apela la un designer profesionist, nu toți sunt și dispuși să plătească serviciile de proiectare.
„Există percepția că soluțiile de design sunt ușor și rapid de elaborat. Până la urmă, ce ne dă un designer? Niște desene, niște schițe. Cât poate să coste un desen? Munca de creație, analiza problemelor spațiului, versus nevoile beneficiarului, acomodarea soluției la bugetul existent, toate cer timp, atenție la detalii“, mai spune Dragoș Antonescu. Odată stabilite culorile, următorul pas este alegerea pieselor de mobilier. Și pentru că nu totul trebuie să fie „în set“, am optat pentru mobilier de la mai mulți vânzători.
O bucătărie în trend, 3.400 euro
În timp, s-a demonstrat că mobilierul pentru bucătărie este mult mai greu de ales decât mobilierul pentru celelalte încăperi. De aceea, cei mai mulți dintre marii producători promovează ideea de „potrivit pentru orice spațiu“. Se referă la faptul că poți alege un model, te poți juca cu culorile și îl poți integra perfect în spațiul de care dispui. În cazul de față, trebuie să vă limitați la o încăpere de 19,5 mp.
Dacă ar fi să alegeți magazinul IKEA, unul dintre cele mai bine vândute modele este Lidingo, pe alb, care s-ar potrivi stilului casei Capital. Consultanții IKEA au proiectat modelul pe trei dintre pereții încăperii, în formă de „U“: 350 cm baza și 180 cm pe lateral, având și trei corpuri suspendate, dar și câteva etajere și suporți din oțel inoxidabil pentru tacâmuri și mirodenii. Mai multe amănunte legate de stil pot fi observate în machetă.
Evident că masa și cele șase scaune trebuie alese în același stil. În acest caz s-ar potrivi modelul Lyckhem pe alb, cu șase scaune din aceeași gamă. Calculând,  prețul unei asemenea bucătării, ajunge la aproape 9.000 lei (aproximativ 2.100 euro). La acest preț mai adăugăm circa 1.300 euro, sau mai mult, pentru a o utila cu plită pe gaz, cuptor electric, hotă, mașină de spălat vase și frigider/combină, preț calculat în funcție de magazinele și mărcile pentru care optați.
Așa ajungem la un total de peste 3.400 euro pentru bucătărie.
Mai departe, camera de zi sau livingul (31 mp) ar trebui să fie o combinație de alb, negru și crem, pentru a păstra aceeași linie de culoare, în cazul în care nu există și „capricii cromatice“ și vreți să încercați ceva mai îndrăzneț. Interesant în acest sens este modelul Pearl de la Mobexpert, al cărui preț ajunge la 21.093 lei (circa de 5.000 euro).
Pentru a vă forma o imagine, acest preț cuprinde mai multe piese de mobilier din lemn și o canapea cu trei locuri, iar pentru dinning – masă și vitrină, cu trei fotolii Alicante. Mobilierul este realizat din lemn masiv de fag și pal furniruit cu furnir de cireș, finisaj mahon sau cireș. După ce ați amenajat livingul, trebuie să alegeți un hol care să nu facă notă discordantă. Propunerea Mobexpert ar fi modelul Glossy, o combinație de alb cu negru, din lemn industrializat și MDF lucios (2.167 lei / 500 euro), compus dintr-un panou, o comodă cu trei uși și un dulap.
Dormitorul matrimonial, 1.500 euro
Odată mobilat parterul, urmează etajul mansardat. Ce buget aveți pentru dormitorul matrimonial? Orientativ, putem lua ca exemplu  modelul „Yssey“ de la Elvila, la prețul de 7.000 lei (circa 1.500 euro), preț valabil până la finele lunii septembrie, realizat din pal furniruit cu stejar, lemn stejar, MDF furniruit, culoare Wenge.
Este compus dintr-un dulap cu trei uși, un pat, o noptieră cu două sertare, o altă noptieră cu un sertar și o comodă. Aici, ca și în cazul parterului, secretul este să transformați spațiul într-unul funcțional. „Accentul trebuie să cadă pe buna integrare a mobilierului în încăpere, astfel încât spațiul util să fie bine întrebuințat cu simplitatea estetică a obiectelor – linii clare, simple, o prezență discretă care nu agresează“, explică Dragoș Antonescu, fără a se referi la un anumit model.
În ceea ce privește celelalte două dormitoare, unul pentru copii, iar altul pentru oaspeți, fiecare având suprafața de 13,2 mp, lucrurile ar trebui să fie mai simple. Atât la kika, cât și la IKEA, se pot realiza diferite combinații sau poate fi achiziționat la pachet un anumit model. Puteți opta, de exemplu, pentru programul Funky, de la kika, una dintre cele mai bine vândute mobile pentru încăperea copiilor, cu două paturi suprapuse.
Finisajul este din cireș, de preferat combinația cu verde, iar prețul ajunge la 8.523 lei (2.000 euro). Și tot de la kika ar putea fi mobilat dormitorul pentru oaspeți, o variantă fiind Vegas Orlando, la un preț de aproape 4.400 lei (în jur de 1.000 euro), cu finisaj din nuc și supraluciu negru perlat. Cuprinde un dulap cu două uși culisante, pat, două noptiere, saltea și somieră.
Bineînțeles, în afara mobilierului prezentat, trebuie să mai luați în calcul în jur de 1.000 euro atât pentru covoare, perdele, draperii și alte pete de culoare, cât și pentru mobilierul minimalist care poate fi inclus în baie – casa Capital are trei băi -, diverse combinații care se pot face din mobilele prezente în zecile de magazine care împart piața.
Prețul final obținut de noi: 15.000 euro nu este unul fix. Să mobilăm casa Capital poate costa mai mult sau mai puțin decât atât.

Există percepția că soluțiile de design sunt ușor și rapid de elaborat. Până la urmă, ce ne dă un designer? Niște desene, niște schițe. Cât poate să coste un desen? Dragoș Antonescu, director general, Crafthouse Solutions

Living Mobexpert:
– preț final: 21.093 lei (5.000 euro)
– mobilierul: 7.870 lei (1.870 euro)
– canapea trei locuri: 5.897 lei (1.400 euro)
– masă și vitrină: 5.310 lei (1.260 euro)
– trei fotolii Alicante: 2.016 lei (480 euro)

Bucătăria:
– model bucătărie IKEA – Lidingo, pe alb
– dimensiuni: formă de „U“, cu 350 cm baza și 180 cm pe lateral
– trei corpuri suspendate, etajere și suporți din oțel inoxidabil
– preț final, utilată: 3.400 euro