Ministrul Mediului si Apelor din Bulgaria, Dzhevdet Charukov a hotarat extinderea cu inca trei ani a perioadei in care sunt interzise constructiile in arealul de plaja situat intre Emine si Irakli. Zona se afla undeva intre Burgas si Varna, fiind una dintre putinele zone de tarm salbatic din tara vecina. PLaja Irakli este chiar cea mai mare si mai cunoscuta plaja salbatica din Bulgaria, echivalentul plajei din Vama Veche de la noi. Diferenta intre Romania si Bulgaria este aceea ca in zona Vama Veche, plaja salbatica a ramas doar o idee, deoarece in ultimii zece ani au aparut deja diverse constructii, pensiuni, hoteluri, restuarante, baruri si magazine, in timp ce singurele elemente care mai pastreaza ideea de plaja salbatica sunt zona din ce in ce mai restransa a campingului si plaja murdara si neamenajata. In Bulgaria, statul a impus omiterea zonei respective din planurile de contruit ale investitorilor, cu toate ca, la fel ca la noi, si in Bulgaria piata imobiliara este in expansiune.

Interdictia se impune pe 3.800 de hectare. Organizatii non-guvernamentale din Bulgaria s-au declarat nemultumite de proiectul ministrului, motivand ca in proiect sunt blocate de la constructie zone ce cuprind 100% din estuare, 100% din paduri si doar 50% din dune, lasand portita celor care vor sa construiasca direct pe plaja. In viziunea ministerului, proiectul de lege acopera sub aceeasi umbrela zone protejate in mod diferit. Doua spatii fac parte din programul „Natura 2000”, zona Emine este cunoscuta pentru rezervatia de pasari, iar o zona dintre Emine si Irakli este un areal de protectie al florei si faunei.

In afara de Vama Veche, alta plaja salbatica ce urmeaza sa fie construita este Corbu. Situata la nord de Navodari, zona era una dintre cele luate in calcul in perioada 2001-2004 pentru construirea statiunii Europa. Cum ideea nu s-a mai pus in practica, zona a scapat. Dar in cativa ani, aici va fi in locul plajei salbatice un complex turistic de lux, intitulat „Plaja Corbu”. Alte plaje salbatice, cu constructii in apropiere sunt 23 August (la nord de Costinesti), Agigea (o mica zona intre Eforie Nord si portul Constanta Sud), Midia (langa rafinaria Petromidia), Vadu (in apropierea Corbu), grindul Chituc, inaccesibilele Sacalinu Mare si Sacalinu Mic (se poate ajunge doar pe mare), Sf. Gheorghe (putin mai la nord de gura de varsare a Dunarii prin bratul cu acelasi nume). Gura Portitei a devenit deja complex turistic, iar plaja Sulina este prea aproape de oras sa o punem la socoteala.

Sursa: Novinite (Bulgaria)


Te-ar putea interesa și: