În ultimii 14 ani am avut ocazia sa interactionez cu multe generatii de tineri, pe parcursul cursurilor si seminariilor de Negociere Internationala sustinute la Academia de Studii Economice, studenti ai facultatii de Relatii Economice Internationale. Gandurile si motivatiile diferitelor generatii de studenti, dornici sa invete sa negocieze cat mai bine, s-au schimbat in mare parte de-a lungul timpului.

Invatarea bazata pe memorare, concentrarea pe teorii si strategii teoretice apartine mai degraba trecutului. Astazi, tinerii isi doresc sa aiba succes cat mai rapid in business, folosind resurse limitate. Spiritul pragmatic domina astazi interactiunile pe care tinerii le au cu partenerii de discutii, pe parcursul negocierilor cu clientii, colegii din ONGS-uri, profesorii – pe de-o parte – membrii familiei, prietenii, “the other potential half”… pe de alta parte.

O data cu schimbarea de focus, petrecuta cu aproape 10 ani in urma, cand am intrat full-time in business, am inteles rapid marea oportunitatea pe care o am, de a lega modelele teoretice – pe care invatamantul le ofera – de practicile de succes, relevante pentru asteptarile angajatorilor tinerei generatii.
Astfel, m-am alaturat strategiei AchieveGlobal, de a fi de folos tinerei generatii prin proiectele de invatare experentiala pe care le concepem impreuna cu tinerii si pentru tineri.

In urma cu cateva zile am fost trainer la workshop-ul: “Negocierea”, a treia faza din cadrul programului Young Achieve Sales si prima organizata de catre AchieveGlobal in parteneriat cu Bancpost, partenerul nostru de afaceri de peste 8 ani si un sustinator pasionat al tinerei generatii, cu programe de internship care au cuprins deja peste 2.000 de studenti si cu diverse colaborari pe proiecte dedicate sau initiate de tineri.

Am conceput Young Achieve Sales drept o comunitate de tineri dedicata dezvoltarii cunostintelor si abilitatilor noii generatii in domeniul vanzarilor, lansata de catre AchieveGlobal in luna decembrie 2012.  Comunitatea se adreseaza studentilor din ONG-uri si in general tinerilor care doresc sa castige experienta de vanzari de la profesionisti din piata. Este un raspuns la nevoia puternica a tinerilor de informatii relevante si usor accesibile din domeniul vanzarilor, in mare parte neglijata de catre invatamantul superior de business.

In cadrul comunitatii Young Achieve Sales ne-am axat pe:

  • O serie de 3 training-uri fara cost atasat, de cate 60 de locuri fiecare, in perioada decembrie 2012 – martie 2013, pe temele: 1. Prospectarea; 2. Vizita de vanzari; 3. Negocierea.
  • Intalniri informale cu oameni de business, discutii si simulari de business cu profesionisti din domeniul vanzarilor si al resurselor umane.
  •  Conectarea cu tinerii printr-un grup pe Facebook, unde postam articole de specialitate, cercetari, iar studentii interactioneaza cu oameni din companii, cu practicieni: https://www.facebook.com//groups/yasales/

Din perspectiva celor 10 ani de training in cadrul AchieveGlobal am observat – din pacate – mentinerea decalajului dintre asteptarile angajatorilor, clientii nostri, si abilitatile practice de vanzare si negociere pe care tinerii le poseda in momentul angajarii.  Abordarea practica a negocierii este de folos tinerei generatii de astazi, deoarece a sti sa negociezi este o abilitate indispensabila in cariera de business a oricarui tanar. Orientarea pe termen lung si cautarea de solutii de tip „win-win” se bazeaza pe valori comune ale tinerilor si a celor cu care relationeaza si negociaza, schimbul de „valoare comparabila” intre ei si ceilalti si explorarea interesului comun fiind factori determinanti ai parteneriatelor bazate pe respect si incredere.

Ne bucuram sa oferim tinerilor cunostintele si abilitatile practice necesare, care sa ii ajute in relationarea cu ceilalti si suntem deschisi la parteneriate viitoare prin care sa returnam societatii, prin adresarea segmentului tinerilor pasionati de afaceri, cate ceva din ceea ce am primit si invatat de-a lungul anilor. Astfel, lucrurile bune pot merge mai departe…

Cosmin Joldes,
Strategic Development Manager AchieveGlobal CEE