Care sunt primele semne pentru anevrism de aortă?

Anevrismul de aortă poate rămâne asimptomatic pentru o perioadă lungă de timp, dar există câteva semne timpurii pe care pacienții le pot observa, ceea ce poate duce la un diagnostic precoce și tratament eficient. Primele semne ale anevrismului de aortă includ:

Durere în abdomen sau în spate – Durerea poate fi constantă sau intermitentă, și este adesea descrisă ca fiind profundă sau pulsantă. Durerea de spate este mai frecvent asociată cu anevrismele aortice toracice.

Senzație de pulsare în abdomen – Acest simptom este adesea observat la anevrismele aortice abdominale și poate fi simțită ca o pulsare puternică în zona abdominală.

Disconfort toracic – Persoanele cu anevrisme aortice toracice pot simți durere sau o presiune în piept, care poate fi confundată cu simptomele unei afecțiuni cardiace.

Dificultăți de respirație sau tuse – Aceste simptome pot apărea dacă anevrismul pune presiune pe structurile respiratorii.

Simptome de disfuncție a organelor – Dacă anevrismul aortic interferează cu fluxul sanguin către alte organe, pot apărea simptome specifice, cum ar fi oboseala, scăderea pulsului în membrele inferioare, sau probleme digestive.

Anevrism Aortic
SURSA FOTO: Clinica VenArt

Cum prevenim complicațiile unui Anevrism Aortic?

Diagnostic Precoce: Controale medicale regulate și efectuează teste imagistice pentru a detecta anevrismul în stadii incipiente.

Monitorizare Constantă: Dacă ești diagnosticat, este important să monitorizezi evoluția anevrismului prin vizite medicale periodice și investigații repetate.

Controlul Factorilor de Risc: Menține tensiunea arterială și colesterolul în limite normale și renunță la fumat pentru a încetini progresia anevrismului.

Stil de Viață Sănătos: Adoptă o dietă echilibrată și practică exerciții fizice regulat, adaptate stării tale de sănătate.

Tratament Medical: Respectă tratamentele prescrise pentru a controla simptomele și previne agravarea condiției, iar în cazuri severe, consideră opțiunile chirurgicale.

Concluzie

Dacă apar aceste simptome, este crucial să consultați un medic pentru evaluare și diagnostic adecvat.