Decizia de suspendare a statusului de ţară liberă de pestă porcină clasică a venit în urma misiunii de audit efectuate în perioada 20 ianuarie – 23 ianuarie 2020, de către Oficiul Internaţional de Epizootii (OIE)

„Menţionăm că, şi înainte, şi după această suspendare a statusului de ţară liberă de pestă porcină clasică au fost şi vor fi aplicate prevederile Deciziei nr.764/2013 privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine clasice. Ca şi pană acum, este posibilă efectuarea schimburilor intracomunitare cu porcine vii, carcase şi produse provenite de la aceştia, cu respectarea condiţiilor prevăzute de Decizia nr.764/2013. Este foarte important de reţinut că, pesta porcină clasică nu a mai fost diagnosticată în România din anul 2007″, precizează reprezentanţii ANSVSA.

România a fost recunoscută oficial ca ţară liberă de PPC în mai 2017, în urma unei misiuni efectuate de OIE din perioada 8-12 mai 2017, acest statut urmând să fie suspendat până la îndeplinirea recomandărilor OIE.

Comisia Ştiinţifică a OIE pentru Bolile Animalelor (Comisia) a examinat raportul privind progresele din misiune şi luând în considerare focarele de pestă porcină africană la porcii domestici din România, a sugerat ca România să adauge şi să extindă recomandările misiunii anterioare pentru a include consolidarea biosecurităţii în exploataţiile nonprofesionale, deoarece este o cerinţă crucială pentru prevenirea şi depistarea precoce a PPC.

Concluzia OIE

Astfel, concluzia generală în urma misiunii OIE, efectuată în România, prevedea necesitatea imperioasă de creştere a nivelului de respectare a regulilor de biosecuritate privind creşterea porcilor la nivelul gospodăriilor populaţiei, interdicţia privind reproducţia suinelor în acest sector şi redimensionarea numărului de ferme necomerciale.

Tot în acest context, OIE recomanda sacrificarea porcinelor crescute în sistem gospodăresc prin abatoarele autorizate supuse controlului sanitar veterinar. Pe baza recomandărilor misiunii, României i s-a solicitat să prezinte un plan de acţiune şi rapoarte de progres ulterioare, cu privire la modul în care recomandările au fost abordate şi implementate în teren.

„Prin scrisoarea oficială din data de 25 martie, primită din partea OIE, am fost informaţi despre decizia Consiliului Ştiinţific al OIE, referitoare la faptul că, România nu îndeplineşte în totalitate dispoziţiile relevante din Codul de sănătate al animalelor terestre, pentru menţinerea statusului oficial de ţară liberă de pestă porcină clasică (PPC). Această scrisoare a fost primită în urma misiunii de evaluare efectuată de către experţii OIE în România, în perioada 20.01.2020 – 23.01.2020″, se menţionează în comunicatul ANSVSA.

Restricţiile care se aplică în prezent în România sunt cele impuse de prevederile Deciziei nr.709/2014 privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane