În același timp, bucureștenii care nu au repartitoare de costuri pentru contorizarea individuală a consumului au cheltuit mai mult cu peste 16 milioane de euro. Potrivit analizei ista, din totalul apartamentelor din București conectate la sistemul centralizat de încălzire doar 47% sunt contorizate individual cu repartitoare de costuri.

"Este deja de notorietate că folosirea sistemelor de contorizare a consumului individual de energie termică prin repartitoare reduce factura la utilităţi cu până la 31,2%, un procent care se simte în bugetul familiei. Cu toate acestea, doar aproximativ 47% dintre bucureșteni le folosesc, Bucureștiul rămânând cu mult în urma altor capitale europene, din punct de vedere al contorizării individuale. În majoritatea metropolelor europene, nivelul de contorizare a consumului individual de energie termică şi apă caldă ajunge și la 100%”, a declarat Marian Șișu, director general ista România, una dintre companiile prezente în acest sector.

Conform legislației în vigoare este obligatorie contorizarea individuală cu repartitoare de costuri pentru încălzire și apă caldă, pentru evidențierea consumului de energie la nivelul fiecărui apartament, în imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de încălzire centralizată cu energie termică. Legea 121/2014 aliniază România la Directiva UE 2012/27/UE privind eficiența energetică.