Carlos Slim Helu a fost declarat cel mai bogat om din lume pentru al patrulea an consecutiv. Averea lui este estimată la 73 de miliarde de dolari, cu patru miliarde în plus faţă de 2012, după ce companiile sale Grupo Financiero Inbursa şi Grupo Carso industrial au înregistrat rezultate foarte bune. Cea mai valoroasă companie rămâne însă America Movil – 36,3 miliarde de dolari.  Carlos Slim nu deţine nicio poziţie executivă în companiile sale, însă el le stabileşte strategiile.

Slim, 74 de ani, nu duce o viaţă extravagantă, deşi îşi permite să cumpere orice.  Cum arată o zi din viaţa lui?  “Mă trezesc întotdeauna de dimineaţă. Urmăresc ştirile şi vorbesc cu cei apropiaţi. Ţin legătura cu partenerii de afaceri prin telefon şi vorbesc zilnic cu oamenii mei din Mexic, care se ocupă de afaceri. Miliardarul recunoaşte că nu stă prea mult în acelaşi loc, îi place să călătorească şi nu întotdeauna în interes de afaceri. El locuieşte în aceeaşi casă de 30 de ani, nu a folosit niciodată calculatorul, poartă un ceas cu brăţară din plastic, iar în fiecare zi de luni, mănâncă quesadillas, preparate în propria bucătărie.

Întrebat în cadrul unui interviu dacă estimarea averii sale conform celor de la Forbes este reală sau numărul companiilor pe care le deţine depăşeşte 200, acesta a declarat că  nu ştie cum se fac aceste evaluări. “Dacă se ia în calcul valoarea de piaţă a companiilor atunci totul este relativ. Valoarea de piaţă a companiilor mele se schimbă constant. Ceea ce este important este activitatea acestora, investiiţile care se fac, domeniul de activitate”, a spus Slim.

În ceea ce priveşte numărul companiilor, acesta s-a ferit să dea o cifră, declarând că sunt multe, iar unele au la rândul lor subsidiare.  Cea mai veche companie a sa este Grupo Financiero Inbursa pe care a înfiintaţ-o acum mai bine de 48 de ani. Omul de afaceri mai este implicat printre altele în telecomunicaţii, în retail şi în industria minieră.

Miliardarul spune că întotdeauna s-a priceput la cifre, iar acestea îţi dezvăluie totul despre o afacere. „Nici măcar nu trebuie să fii în ţara unde îţi desfăşori activitatea, poţi să te bazezi foarte uşor pe cifre pentru că acestea îţi spun totul. Dacă ştii să interpretezi cifrele, ştii ce se întâmplă în companiile tale, indiferent cât de multe sau mari sunt acestea. Cifrele îmi vorbesc”, afirmă Slim.

Adevărata avere

“Este o nebunie dacă credeţi că banii vă aduc fericirea. Nu o să fii fericit dacă ai 30 de maşini sau 40 de ceasuri. Asta nu e fericire, dacă ajungi să faci acest lucru înseamnă că ai probleme. Familia este cea mai importantă”, a declarat Slim, care are şase copii.

Fiu al unui imigrant libanez Carlos Slim a devenit miliardar în urma crizei economice din 1982, când a cumpărat la preţuri de nimic companii care au devenit ulterior extrem de valoroase.