De cele mai multe ori, avem tendința de a ne mișca în timpul nopții. Un studiu făcut pe 664 de subiecți a constatat că, în medie, aceștia își petreceau aproximativ 54% din timp dormind pe o parte, aproximativ 37% dormeau pe spate și doar 7% cu fața-n jos, scrie Sciencealert.

Bărbații (în special cei cu vârsta sub 35 de ani) tind să fie cei mai neliniștiți, cu mai multe schimbări ale poziției în somn, cu mișcări ale brațelor, coapselor și spatelui. În timpul somnului, corpul ține evidența oricărei dureri sau a unui disconfort și își va ajusta postura în consecință.

Fiecare organism este construit altfel și are necesități diferite

Nu există nicio cercetare care să ofere dovezi clare pentru o „poziție optimă a somnului”. Vârsta, greutatea, mediul, activitățile zilnice sau sarcina, în cazul femeilor, toate acestea joacă un rol când alegem o anumită poziție în timpul somnului.

Cea mai bună poziție este aceea în care avem un somn profund, iar dimineața ne trezim plini de energie, consideră, la unison, medicii, care spun că fiecare organism este construit altfel și are necesități diferite.

Dacă nu puteți dormi pe spate, experții spun că există câteva lucruri pe care le puteți face. În primul rând, puneți de o parte și de alta a corpului câte o pernă și una sub genunchi, astfel încât să vă împiedice să vă întoarceți în timp ce dormiți, pentru că puțini pot spune că dorm ”neîntorși”.

Poziția nu este recomandată însă persoanelor care sforăie sau au apnee în somn.

Dormitul pe o parte nu este recomandat celor care suferă de reflux gastroesofagian

De asemenea, experții spun că persoanele care dorm pe o parte pot menține alinierea corectă a coloanei vertebrale, chiar dacă nu întotdeauna e ușor. Important este să mențineți gâtul, coloana vertebrală și partea inferioară a spatelui într-o singură linie continuă. Pentru a realiza acest lucru, este nevoie de o pernă de înălțime medie și mai tare. Nu este însă recomandabilă celor care suferă de reflux gastroesofagian.

Ce pernă ar trebui să alegem

Alegerea pernei potrivite este vitală pentru un somn bun.

S-a constatat că lipsa suportului pentru cap și gât în ​​timpul somnului afectează grav alinierea coloanei vertebrale și provoacă probleme musculare, cum ar fi durerile de gât, de umăr și rigiditate musculară.

Materialul din care este făcută perna nu pare să afecteze coloana vertebrală. În schimb, forma și înălțimea acesteia contează. O pernă în formă de U vă poate ajuta să aveți un somn mai lung, iar o pernă în formă de rulou poate reduce durerea matinală la cei care suferă de dureri cronice.

Alte sfaturi pentru un somn odihnitor

Setați o temperatură mai scăzută a camerei. Temperatura ideală pentru somn este între 18 și 21 de grade, iar temperaturile mai ridicate pot afecta somnul. În plus, aerisiți bine camera înainte de a vă culca.